Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Radičević: Zarez ili oroz

Izložba„Zarez iliti oroz“ umetnika Aleksandra Radičevića biće otvorena u petak, 11.novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, nadrugom spratu tržnog centra Galerija.


 


Posetioci izložbe ćeimati priliku da vide kompletan presek Radičevićevog opusa koji je nastajao u periodu od 2018 do 2022. godine. Izložene slike raznovrsne su po tematici, koloritu i dimenzijama. Prema rečimaautora – „Veza između slika različitih formata se ne ogleda prevashodno utematici, već u atmosferi i likovnom postupku kojim su građene. Cilj izložbe jepredstavljanje ambijantalne celine u kojoj bi svi radovi kao zasebni entiteti govorili jednim jezikom“.

Istoričarkaumetnosti Smiljka Čabraja ističe: „Vrtoglave, moćne, vizuelno upečatljive, aopet nedorečene, zbunjujuće predstave izazivaju kod posmatrača osećaj bliskostiuprkos nedostatku informacija. Nejasnost oblikagovori o tome da je ove unutrašnje događaje teško prevesti na jezik jasnočitljivih formi, ali snaga boja koje prožimaju ove slike ukazuje nam da je tajunutrašnji svet buran, eksplozivan, strastven“.

Čabrajazapaža da se posmatrač susreće sa pustim misterioznim prostorima, sa jednomneodređenom figurom ili sa grupnim predstavama smeštenim u atmosferu paganskogsa diskretnom dozom erotskog. Radovi se oslanjaju na linčovsko, nenarativno i opskurnotumačenje sveta obučenog u divlji kolorit i dinamiku poteza i formi.



Aleksandar Radičević rođen je 1992. godine uLeskovcu. Osnovne akademske studije, smer grafika, završio je 2013. godine naFakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istomfakultetu je 2015. godine završio master studije, smer slikarstvo. Godine2018-19. studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu.



Izložbu „Zarez iliti oroz“  organizuju Galerija ŠTAB i umetničkainicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 22. novembra 2022. godine, aradno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz naizložbu je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 10.11.2022.