Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Jestrović Jamesdin: Stoka sa istoka

U sredu, 19. oktobra u 20 sati u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se samostalna izložba autora Aleksandra Jestrovića Jamesedina, pod nazivom, "Stoka sa istoka". Izložba traje do 9. novembra, 2011. godine.


 


Izložba Aleksandra Jestrovića Jamesdina, srpskog umetnika mlađe generacije predstavlja treću u nizu izložbi nagrađenih autora na Oktobarskom salonu, a koju dodeljuje Kulturni centar Beograda kao organizator Oktobarskog salona.



Jamesdin je dobio nagradu na 50. Oktobarskom salonu za radove, seriju slika koje predstavljaju specifičan angažman u radu sa urbanim kontekstima u kojima autor živi. Kako je Žiriobrazložio...  njegovi radovi prevazilaze okvire jednog medija i predstavljaju razliku u institucionalnom okruženju sveta umetnosti, ali i u društvenom kontekstu nastalom kao refleksija umnoženih i nesistematizovanih ličnih i kulturnih referenci.



Odlazak u Berlin od pre dve godine,  ili "The Capital of Cool" kako ga u poslednje vreme nazivaju,  umetničku prestonicu u koju su svi odnekud došli, gde se na ulici može svakog dana čuti sijaset egzotičnih jezika, polazište je za najnovije radove koje će izložiti na beogradskoj izložbi pod nazivom Stoka sa Istoka.



Ironija, haotičnost, kontradiktornost, dvosmislenost su prve reakcije na izložene radove. Činjenica je da su dve godine isuviše kratak period da bi se desila suštinski bitna promena u njegovom radu. U fokusu je i dalje slika čak i kada koristi medij fotografije, ready-made objekte, instalacije ili video.



Ali kad odete u svet vi ste stranac, u njegovom slučaju sa Istoka, iz čije perspektive je to Istok?, ljudi iz Evropske Unije?  Drugačije i novo iskustvo kroz koje je prošao od ilegalnog boravka, pohađanja Integracionog kursa i na kraju dobijanja papira za ostanak u ovom gradu su sadržaj radova i ujedno  ironičan iskaz o njegovoj ulozi kao umetnika u ovoj priči.



 



Aleksandar Jestrović je rođen u Zagrebu (Jugoslavija) 1972. godine. Diplomirao ne Fakultetu likovnih umetnosti, na Odseku slikarstva u Beogradu 2000. godine, u klasi profesora Čedomira Vasića. Izlagao od 2001. godine na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i u više evropskih gradova (Oslo, Regenzburg, Berlin, Ljubljana,  Solun, Grac...) Od pre dve godine živi u Berlinu.


Portfolio KCB


 



Datum objavljivanja: 18.10.2011.