Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Đonović iz Kolekcije Kerčov

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 26. juna 2018. godine u 19 časova svečano će biti otvorena izložba radova slikara Aleksandra Đonovića iz kolekcije Kerčov.


 


Aleksandar Đonović je u ovoj kolekciji prisutan sa 51 delom, različitog formata i različite tehnike, a u  Narodnom muzeju Zrenjanin publika će imati priliku da se upozna sa radom ovog umetnika kroz 50 radova, od toga 2 portreta i 48 apstrakcija.



Autor izložbe i priređivač teksta kataloga je Biljana Dimkić Krčmar, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.



 







Miroslav Kerčov rođen je 1962. godine u Zrenjaninu. Interesovanje za umetnost kasnije prerasta u ljubav, a hobi postaje pasija. Svoju kolekciju formira delima umetnika iz Vojvodine, a vremenom je proširuje značajnim imenima srpskog slikarstva. Neumorno i neiscrpno svoje znanje nadograđuje, te ono raste uporedo sa kolekcijom. Bavi se i humanitarnim radom.



Prvi put otvorivši vrata svoje kolekcije za širu javnost, 2017. godine realizovana je izložba radova Radiše Lucića u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu. Iste godine uz finansijsku podršku gospodina Kerčova Savremena galerija Zrenjanin je upriličila izložbu grafika Ljubomira Kokotovića.



 



Aleksandar Đonović



Rođen 3. aprila 1931. godine u Velesu, slikar Aleksandar Đonović je prvim uspomenama vezan za Skoplje, gde su mu se roditelji preselili zbog posla. Tu započinje i osnovnu školu, da bi se početkom rata, 1941.godine preselili u Aranđelovac. Nastavlja svoje školovanje i 1949. završava gimnaziju. Raskošni pejzaži Šumadije privlače Đonovića i već tada, u gimnaziji počinje da crta, da slika, pa mu tako likovno obrazovanje postaje omiljeni predmet. Završivši gimnaziju, upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića, koju i završava kao jedan od najvrednijih studenata. Vraća se u Aranđelovac gde jedno vreme radi kao profesor likovnog u gimnaziji, pa kao direktor Zavičajnog muzeja. Od osnivanja smotre jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci“, bio je direktor ove manifestacije, sve do smrti. Umro je 6. septembra 1991. godine u Aranđelovcu.


 



Datum objavljivanja: 18.06.2018.