Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Cvetković: Šesnaest portreta za četiri klavira

U četvrtak, 28. novembra u 19 sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvra se samostalna izložba slika autora Aleksandra Cvetkovića, pod nazivom, "Šesnaest portreta za četiri klavira". Izložba traje do 10. decembra, 2013. godine.


 


Aleksandar Cvetković je rođen 1947. godine u Aleksincu. Akademiju likovnih umetnosti je završio 1973. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije 1975. godine u klasi profesora Radenka Mišovića. Izlagao je 63 puta samostalno i učestvovao na velikom broju likovnih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada, među kojima se ističu: Nagrada za slikarstvo na Osamnaestooktobarskom salonu 1977. godine i nagrada na Drugom bijenalu Jugoslovenske likovne umetnosti u Njujorku 1980. godine, Zlatna plaketa za slikarstvo, Politikina nagrada...



Radove koje će premijerno izložiti u Galeriji ’73, nastali su tokom poslednje tri godine i zamišljeni su kao nastavak njegove prethodne serije pod nazivom "From the notebook", posvećene velikom američkom umetniku Marku Rotku.  Radni naziv ove izložbe je bio "Virtual Club of Beauty" - članske karte njegovog zamišljenog kluba svetskih lepotica raznih zanimanja. Konačni naziv izložbe je "Šesnaest portreta za četiri klavira". Svih dvadeset radova urađeno je u kombinovanoj tehnici akrilika i pastela na papiru, dimenzija 50 x 70cm.

Izložba će biti realizovana u organizaciji Galerije Pero i Galerije`73 .


 



Datum objavljivanja: 27.11.2013.