Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Brusilovski, Život - forma

U ponedeljak, 28. februara u 19 časova u Galeriji 73, Požeška 83a, otvara se retrospektivna izložba, "Aleksandar K. Brusilovski (1940 - 2009), Život - forma". Izložba traje do 10. marta, 2011. godine.


 


U Galeriji ’73 na retrospektivnoj izložbi će biti izloženo više od pedeset dela Aleksandra K. Brusilovskog. Izloženi radovi rađeni su različitim tehnikama tako da će publika imati priliku da vidi ulja na platnu, pastele, akvarele i crteže različitih formata.




Aleksandar Brusilovski je rođen 14. maja 1940. godine u Beogradu. Studirao je od 1962 - 64. g. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Bajića. Izlagao je svoje radove na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je srebrne medalje i diplome na I Bijenalu grafike u Trstu, 1971. godine. Svoj život proveo je stvarajući u Beogradu i Italiji.  Radovi Aleksandra Brusilovskog nalaze se u Le Musée d’art moderne de Céret (Francuska), Kyoto Municipal Museum of Art (Japan) kao i u brojnim privatnim kolekcijama u Beogradu, Briselu, Parizu, Štutgartu, Rimu, Raveni, Bolonji, Pezaru, Trevizu,...




"...U permanentno radoznalom dečaštvu, omiljeni eksperiment je bio uzeti dva kamena i oštro kresnuti jedan o drugi. Dokaz čuda se pojavljivao kao žarko crvena varnica. I tako kamen stvori vatru. Na slikama Aleksandra Brusilovskog kamen-oblutak je pretvoren u živu materiju, matricu svega postojećeg u neprestanom dodiru grupacija oblutaka, koji to nisu, izvedenih tehnikom ulja ili akvarela oživotvorenih Aleksandrovom slikarskom alhemijom, retke lepote opisa života iz dubina mikrokosmosa, rojeći "oblutke" u sazvežđa i pojavu muškarca i žene. Tada kamen postade mekan, kao božanska glina, tvoreći obline tela i njihov mokri šapat, toplinu, harmoniju konačnog dodira i utopljenosti u silu bezvremenog erosa, u ljubav bez reči, bez lika...", deo teksta za katalog koji je napisao naš poznati slikar i multimedijalni umetnik Kosta Bunuševac.


 


 



Datum objavljivanja: 26.02.2011.