Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksandar Ale Joksimović: Nadmaštavanje

Izložba "Nadmaštavanje" Aleksandra Joksimovića biće otvorena u ponedeljak, 10. aprila u galeriji Nešović Fine Arts (Čumićevo sokače 32).

 


 


NADMAŠTAVANJE



Retrospektivna izložba Nadmaštavanje, multimedijalnog umetnika Aleksandra Joksimovića, postavljena je u četiri segmenta koje povezuje ideja izmaštavanja stvarnosti kao jednog od načina predviđanja budućnosti. Izbor iz serije crteža Maštarot koja se razvija od 2011. godine i printovi uobličeni u ambijentalnu instalaciju in situ komuniciraju sa slikama, autoportretima velikog formata i odabranim video radovima: eksperimentalni video Embrio on the road (2007), eksperimentalni animirani video Suddenly hemikalije (2009) u saradnji sa vizuelnim umetnikom Darkom Stojkovim, video - deo performansa Posmatrači mačke (2012), kao i muzički animirani video Kezz ft. Mkdsl -  Jovka Kumanovka (2016).

Centar postavke Nadmaštavanja je deo serije Maštarot koju čini 366 crteža malog formata, koji su rezultat konfrontiranja mašte i subjektivnih doživljaja stvarnosti. Nastali su izmeštanjem stvarnih ljudi, stanja, mesta i događaja u novi nadrealni kontekst, u kom nosioci poetike postaju naglašeni karakteri i karakteristike, koji u sebi sadrže sliku celine iz koje su izdvojeni. Oblikovanjem likovnih predstava tako da ne odaju utisak rasklopljenosti, umetnik ih projektuje kroz svoj um i smešta u vanvremensko i nelokalizovano, uokvireno crtežom kao proizvodom nadmaštavanja realnosti. Prenoseći trenutna razmišljanja, osećanja i stanja duha na papir, on kao da projektuje slajdove iz svog uma, koji na taj način postaju trajni i javni, a istovremeno ostaju intimni. U malim formatima crteža kriju se teme koje su naizgled u neskladu sa kontrastnim i jarkim bojama kojima su prikazane. Na ovaj način, Joksimović stvara iluziju, ali i uspostavlja ravnotežu uvođenjem doze ironije i humora. 

Privlačeći pogled koloritom, ekspresivnošću izraza i nadrealnim predstavama, umetnik tematikom uspeva da zadrži pogled posmatrača, ali i da ga uvuče u odraz svog iluzornog sveta. Nadmaštavanje će omogućiti da započnete jedinstveno putovanje tim svetom.



Tamara Ristić, istoričarka umetnosti (iz teksta u katalogu izložbe)


 


Aleksandar Joksimović je slikar, multimedijalni umetnik i predavač, rođen 1981. u Kikindi. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2006. godine, i 2012. doktorirao digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.  Izlaže od 2003. godine, samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


 


 



 


Datum objavljivanja: 10.04.2017.