Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aleksa Gajić: Čudnovati stripovi

U petak, 4. oktobra u 19 sati u Galeriji O3one na Andrićevom vencu otvara se samostalna izložba strip radova autora Alekse Gajića, pod nazivom, "Čudnovati stripovi". Izložba je otvorena do 20 oktobra, 2013. godine.


 


Stvaralaštvo Alekse Gajića, najistaknutijeg strip umetnika mlađe generacije iz Srbije danas, istovremeno vezano i za strip i za animaciju, u poslednjih par godina poprima neuobičajene i nove forme. Izložba Čudnovati strip Alekse Gajića je usmeren na stvaralaštvo koje ne pripada njegovim najpoznatijim radovima – stripovima rađenim za Francusko strip tržište (primer Bič Božji), ilustracije za Politikin zabavnik ili Technotise (animirani film i strip), već intimnim i eksperimentalnim formama stripa, koje Gajić naziva terapijski free style stripovi. Strip, tradicionalno utemeljen kao sistem vizuelne naracije, dobija treću dimenziju i svojstva instalacije / proširene skulpture / ansamblaža, udaljavajući se i poigravajući se sa dvodimenzionalnošću stripa.



U ovim delima dolazi do brutalnog sjedinjavanja sadržaja i forme, gde priroda medija (podloga, materijal) uslovljava i sam sadržaj stripa, postajući neodvojivi elementi. Deo navedenih radova je bio pojedinačno izlagan u okviru godišnjeg Međunarodnog salona stripa u SKC, međutim ovo je prva inicijativa da se ovi radovi, većinski nastali u poslednje tri godine, uvedu u galerijski kontekst, istraže i prikažu kao celina publici, u svojstvu male retrospektive. Izložba će tematizovati logiku stripa prisutnog od bloka za skice, dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog stripa, instalacije i ansamblaža do animiranog filma. Koncept izložbe je nastao prema inicijativi i u saradnji sa kustosom Srđanom Tunićem.



Uz veliku podršku Draška Roganovića i galerije O3one, predstavljamo vam Čudnovate stripove!


 



Datum objavljivanja: 04.10.2013.