Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Album misterijskih životinja

U četvrtak, 14. aprila u 19 časova otvorena je u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, izložba članova grupe Ametist, pod nazivom, "Album misterijskih životinja". Izložba se može pogledati do 6. juna.

 


Ovo je prva izložba u seriji godišnjih izložbi galerije sa ovom tematikom. Počevši od samog imena galerije Feniks ideja je da se napravi kulturni događaj edukativne i likovno-umetničke prirode.  Izložba uključuje svojevrsni, umetnički oblikovan album svih interesantnih mitskih životinja, odnosno životinja koje su predmet kulta i posebne simbolike. Među njima su stvarne i imaginarne životinje, tako da umetnici imaju žiroki spektar mogućnosti i inspiracije. Svaku predstavljenu životinju prati i tekst, priča u kojoj se data životinja pokazuje u mitskom, natprirodnom kontekstu, (božanskom ili demonskom). Album počinje sa tradicionalno mitskim životinjama: vuk, jagnje, bik i  krava, vepar i svinja, golub, paun, grifon, sfinga, feniks, zmaj i zmija i druge. Album prati značenje ovih životinja kako u filozofijama starih i sadašnjih religija i narodnih verovanja širom sveta, tako i specifičan odnos Srba prema datim životinjama. Na primer zmaj ima specifično trojako značenje kod Srba i u mnogome se razlikuje od zapadnoevropskog dragona. U istočnoj Srbiji se veruje da su i pojedini obični ljudi zmajevi koji mogu menjati oblik. Prema ljudima nisu zli, ali su veliki ljubavnici, pa ljudi-zmajevi oba pola presreću mlade devojke i mladiće, i ostavljaju potomstvo. Veruje se da je najjače dete-zmaj.


Drugi deo izložbe sačinjavaju radovi odabranih umetnika na ovu temu u različitim materijalima: mozaik, crtež, skulptura, reljef. Radovi na figurativan način predstaviljaju po jednu od kultnih životinja uz odgovarajući tekstualni prilog. Neki autori već duše vreme se bave slikanjem pojedinih životinja. Vesna Golubović će se predstaviti sa motivom ptica koje asociraju ljubav, radost i pojavu Duha Svetoga; Saša Popović sa nosorogom i gavranom, Petar Vujošević sa grifonom kao simbolom snage, Ivan Pavić sa vukom, Olivera Gavrić Pavić sa mističnom pticom koja može da bude paun iz hrišćanske filozofije ili feniks, Dragan Vasić sa radom "Apokaliptičko jagnje", a Milanka Vasić intrigantnom skulpturom "Duh troglavog".


Ova originalna ideja je podsticaj nadalje mlađim generacijama da stvaraju dela sa ovom tematikom i smatramo da se nizom godina ne bi iscrpile mogućnosti oživljavanja mitova i legendi, narodnog predanja, domaćih i stranih verovanja vezanih za pojedine životinje. Posebno je interesantno oživeti domaća verovanja, a takođe osvetliti pomalo zapostavljenu hrišćansku animalističku simboliku. 


 


izložba je otvorena do 6. juna.


galerija radi svakim danom od 11-19 časova sem nedelje i ponedeljka


Portfolio Galerija Fenix


 


Datum objavljivanja: 14.05.2009.