Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Albin Brunovski (1935-1997) grafike

U ponedeljak, 13. novembra u 19h u Galeriji Grafički kolektiv otvara se izložba grafika Albina Brunovskog, slikara, grafičara i ilustratora osobene umetničke individualnosti. Izložba traje do 25. novembra, 2017. godine.

 


Albin Brunovski, rodom iz Čeho/Slovačke, pripada najznačajnijem krugu umetnika 20. veka prvenstveno kao majstor male grafičke forme. Na geografskoj mapi sveta gustom mrežom su povezani gradovi u kojima je izlagao, što predstavlja desetine samostalnih izložbi i stotine značajnih međunarodnih bijenala (Ljubljana, Krakov, Frehen, Varna…) na kojima je i nagrađivan. U dodiru sa grafikama Brunovskog dodatno je potencirana dubina iz koje kao eho dopiru zaboravljeni glasovi iz prošlosti. U njegovu stvaralačku imaginaciju utkani su elementi nadrealnog i fantastičnog, ali i naklonost ka starim majstorima i umetnosti 15. i 16. veka. Brunovski je prepoznatljiv pre svega kao majstor male grafičke forme. Autor je i brojnih exlibrisa u kojima pronalazi svoju izražajnu formu i na vešt i ingeniozan način konceptualizuje i vizualizuje prisutnost ličnosti naručioca exlibrisa, istovremeno stvarajući samostalnu umetničko-grafičku formu. Deo ove bogate ikonografije moguće je u prvom sloju tumačiti i prepoznati kao snove, apokaliptične vizije bahanalija, izmaštane gradove, mora i brodove, lađe pretovarene čudacima, čoveka i ženu - glavne aktere ove izmišljene sreće, vavilonskih i ostalih kula. Njegov prepoznatljiv ikonografski repertoar karakteriše minucioznost u detaljima i perfekcija grafičke veštine; poput renesansnih majstora gravera u radu na bakarnoj matrici koristio je i lupu.


Brunovski je u Beogradu četiri puta samostalno izlagao; 1984. u Grafičkom kolektivu, gde su 1995. u okviru velike međunarodne izložbe Svet exlibrisa predstavljeni radovima ovog majstora male grafičke forme.  Povod nove beogradske izložbe jeste svojevrstan omaž stvaralaštvu ovog umetnika, prilika da se publika sretne sa grafikama ovog fantaste, a navršava se i 20 godina od njegove smrti.  Izložene grafike su iz privatnih kolekcija.


Albin Brunovski (1935. Zohor - 1997. Bratislava, Slovačka) završio osnovne (1961) i postdiplomske (1966) studije na Akademiji lepih umetnosti u Bratislavi, gde je bio šef odseka za knjižnu ilustraciju i redovni profesor. Samostalno izlagao u Čehoslovačkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Jugoslaviji, Poljskoj… Od 1962. do 1997. laureat je desetina referentnih nagrada i priznanja na bijenalima u Ljubljani, Krakovu, Frehenu, Varni, Fiburgu, Luganu, Bratislavi, Kelnu, Lođu, a nosilac je i titulu počasnog i narodnog umetnika. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući izložbe ilustracije i ekslibrisa. Radovi se nalaze u muzejima u Evropi i SAD-u i u privatnim kolekcijama širom sveta.


 


Datum objavljivanja: 10.11.2017.