Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alav e romengo

U holu poslovne zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji, u sredu 8. aprila, otvorena je izložba romske pisane baštine – „Alav e romengo“. Izložbu je organizovala Narodna biblioteka Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila.


 


Zvanicama su se na otvaranju obratili Nevenka Savović, savetnik u Odeljenju za komunikacije, u ime Narodne banke Srbije, Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture, Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke, i Dragoljub Acković, autor izložbe. Oni su istakli jedinstvenost i značaj ove izložbe, koja, svedočeći o istoriji i razvoju romskog pisma i kulture u Srbiji, na najlepši način obeležava Svetski dan Roma.


Na sastanku Upravnog odbora Evropske biblioteke, u Hagu 2006. godine, predlog da se, u saradnji s nacionalnim bibliotekama Evrope, izradi jedinstvena evropska bibliografija publikacija na romskom jeziku, kao i digitalna zbirka najvrednijih dela evropske romske pisane baštine – dala je Narodna biblioteka Srbije. Predlog je podržan, a Narodna biblioteka je prihvatila zadatak da rukovodi tim projektom, koji će romsku kulturu predstaviti ravnopravno sa ostalim nacionalnim kulturama na portalu Evropske biblioteke. Na izradi romskih digitalnih zbirki s Narodnom bibliotekom sarađuje g. Dragoljub Acković, koji je i predložio da se romska pisana baština predstavi jednom izložbom u Beogradu.


Romska kulturna baština je pre svega usmena i obuhvata gotovo sve žanrove, od narodnih priča i legendi do narativne humorističke proze. S obzirom na to da je romska pisana reč u Srbiji i drugim zemljama prava retkost, ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da posetioci na jednom mestu vide romske gramatike, rečnike, prevod Biblije, knjige za decu, časopise i druga svedočanstva romske kulture.


Izložba će biti otvorena do 8. maja svakog radnog dana od 12 do 18 sati. 


 



Datum objavljivanja: 09.04.2009.