Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Alan Bećiri: Lovac na plave zečeve

U toku je virtuelna izložba Alana Bećirija, “Lovac na plave zečeve”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Digitalnim grafikama koje su predstavljene u virtuelnoj galeriji umetnik ostvaruje vizuelno i značenjski bogat i skladan likovni amalgam u kome se prepoznaju pročišćen grafizam, ilustrativnost, popartistički geg i dosetka, donekle mistična ali uvek vedra atmosfera nadrealnog i gotovo poetski simbolizam. Plavi zec kao glavni protagonista ovog ciklusa radova, može se reći da je palimpsest brojnih kulturoloških referenci  - Luis Kerol, Jozef Bojs, Duško Radović... Bećirijev izraz je figurativan, a njegovi vizuelni obrasci su eksponenti digitalne ere i komuniciraju sa posmatračem frazama iz vokabulara digitalnog jezika kojim autor suvereno vlada. Kompozicije deluju poput vizuelnih zagonetki formulisanih simbolima koji se ponavljaju u različitim kombinacijama - zec, svetionik, zvezda, lavirint, makaze, pas-grifon, talasi... Oni stvaraju lančani niz mogućih asocijacija i tumačenja, a ponavljanje i sinergija ovih elemenata podsećaju na različite faze virtuelnog prostora video igre. Piktogramski stilizovane figure i redukovanene prostorne kulise nekada su ujedinjene sa fotografski preciznim motivima nebeskih tela ili kadrova grada čime se intenziviraju plastički efekti prizora kao i enigmatičnost poruke. Plavi zec je ujedno i frenetična opsesija igrom i meditativno poniranje u tajne likovne metafore, svojevrsne digitalne Sfinge... U stvaralaštvu Bećirija pokret kao jedan od zajedničkih imenitelja radova realizovanih u nekoliko tematskih ciklusa – biciklisti, strelci, kopljanici, mačevaoci, kasači, jahači, borbe, plavi zečevi – u službi su ludičke ideje o traganju, fokusiranom kretanju ka cilju, nadmetanju i pobedi u igri, malim dnevnim trijumfima savremenog čoveka, potrazi za srećom... Subjekat i objekat ove igre su u stalnom previranju identiteta, gde strelac optičkom mimikrijom postaje meta, a lovac/umetnik/posmatrač/tragač se projektuju u predmetu potere-plavom zecu i obrnuto.




Alan Bećiri (1973. Uroševac) grafičar, fotograf i dizajner. Diplomirao 1997. godine na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija pri Univerzitetu u Beogradu. Od 1997. izlaže samostalno i na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalni umetnik i član ULUS-a. Dobitnik više nagrada i priznanja (2017. Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd; 2006. Zlatna igla, ULUS, Beograd).






 



Datum objavljivanja: 07.09.2021.