Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aktualne autorke 2

Aktualne autorke 2. Nova galerije vizuelnih umetnosti, Krunska 60, Beograd, 12. decembar u 18h.


 


U skladu sa orjentacijom izložbenog programa novootvorene Nove galerije vizuelnih umetnosti za sledeću godinu, to jest njen fokus na autorke, nastavljamo ciklus mapiranja, analize i tumačenja aktuelnih izložbi i drugih muzejskih i galerijskih programa koje predstavljaju i u mnogo slučajeva već i kanonizuju autorke, posebno kada se radi o temeljno pripremljenim retrospektivama.



Kao zagrevanje ćemo komentarisati novu inicijativu londonske Tejt galerije, pod nazivom "Trideset minuta o umetnicama", a to su besplatna vođenja kroz postavku, svakog ponedeljka i srede od 13.15 do 13.45, koja će se u tom ritmu odvijati do kraja ovog meseca. Tokom tih vođenja obilaze se samo radovi autorki u zbirkama, ali svaki put uvezano u neki drugi narativ.



Potom ćemo pričati o Ejmi Silman, koja se u okviru već dugotrajne serije izložbi koja se odigrava pod nazivom "Izbor umetnika" poigrala sa eksponatima u njujorškom MoMA muzeju, uvodeći ih u strukturu koja čini njen autorski rad (a to su radovi Rodena, Kaldera, Dišana, pa i Kožarića). Potom se osvrćemo na Betje Sar, koja izlaže trenutno u istom muzeju svoju viziju dekolonijalne umetnosti, zatim An Kolije, i njenoj izložbi u Gladston galeriji u Briselu, Brende Malori u Apfor galeriji u Portlandu, Gabrijeli Golijat, koja sada izlaže u Južnoafričkoj nacionalnoj galeriji u Kejp Taunu, Gradi Kilombi, i njenim radovima u Muzeju likovne umetnosti u Umei, Katarini Grose, koja je svoj mural postavila u komunikaciju sa Polokovim delom u Muzeju savremene umetnosti u Bostonu, zatim Moni Hatum, koja izlaže u galeriji Šantal Karusel u Parizu, Širin Nešat u Brod galeriji u Los Anđelosu, i Jajoji Kuzami, u Dejvid Zvirner galeriji u Njujorku, koja ovom izložbom najavljuje i za sada najveću retrospektivu njenih radova, koja će se održati u istom gradu naredne, 2020. godine.



NGVU je fokusirana na autorke domace i svjetske umjetnicke scene. Stevan Vuković je pripremio program za decembar i svakog cetvrtka trebamo razgovarati o vaznim aktuelnim temama, analizirati, tumaciti i mozda doci do znacajnih zakljucaka, inspiracija, akcija.


 



 


Datum objavljivanja: 11.12.2019.