Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aktivnosti Sektora za kulturu

Polazeći od utvrđenih strateških prioriteta Ministarstva kulture, Sektor zaštite je obrazovao više ekspertskih komisija sa zadatkom da pripreme nacrte odgovarajućih pravnih i zakonodavnih propisa


Aktivnost Sektora za kulturnu baštninu u periodu od juna 2007. do juna 2008. obuhvataju pripreme nacrta  sledećih pravnih i zakonodavnih propisa: Nacrt zakona o nepokretnom kulturnom nasleđu, Nacrt zakona o muzejskom nasleđu, Nacrt zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi, Nacrt zakona o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i Nacrt zakona o obaveznom primerku publikacija.


Pririteti obuhvataju ustanove, pa je tako na predlog Ministarstva kulture, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o osnivanju Muzeja istorije Jugoslavije kao ustanove u oblasti kulture.


Tu je i realizacija projekata iz Nacionalnog investicionog plana Sredstvima odobrenim iz NIP finansirana je projektna dokumentacija i druge prateće aktivnosti za Narodni muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Istorijski muzej Srbije.


Narodnom muzeju predstoji preseljenje zbirki i zaposlenih, kao i raspisivanje javnog poziva za izvođenje radova. Muzej savremene umetnosti je pred početkom izvođenja prve faze građevinskih radova. Projektna dokumentacija za Muzej nauke i tehnike je u fazi izrade. Narodna biblioteka Srbije započela je rekonstrukciju enterijera. Bilioteka Matice srpske u Novom Sadu završila izgradnju aneksa. Rekonstrukciju svoje zgrade u Uzun Mirkovoj započela je i Jugoslovenska kinoteka, a u izradi je projekat depoa za čuvanje filmova. Arhiv Srbije u svom objektu u Železniku započeo je sa rekonstrukcijom i adaptacijom prostora. Za arheološko nalazište Gamzigrad izrađen je deo projektne dokumentacije i nabavljen materijal za konzervaciju. Za Caričin grad se priprema izrada dokumentacije postojećeg stanja. Izgradnja muzejskog prostora u Arheološkom naučno-istraživačkom centru Viminacijum, započeta ranije, nastavlja se sredstvima opredeljenim u NIP. U okviru projekta Atlas narodnog graditeljstva rađeno je na edukaciji i popularizaciji nasleđa i postavljena je internet stranica Atlas narodnog graditeljstva. Uspešno su realizovane rekonstrukcije Muzeja u Prijepolju kao i obnova Dvorca Šlos u Golubincima. Odobrenim projektima u okviru NIP za 2008. godinu predviđeni su i radovi na adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji objekta Arhiva Srbije, dogradnja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izgradnji objekta depoa Galerije Save Šumanovića u Šidu i revitalizaciji Kule Nenadovića u Valjevu. Realizacija ovih projekata je u početnoj fazi.


Prema najavi jedan od prioriteta je i digitalizacija kulturnog nasleđa. Za tu svrhu ministarstvo je formiralo Radnu grupu za digitalizaciju kulturnog nasleđa, čiji je zadatak da izradi tekst Nacionalne strategije za digitalizaciju kulturnog nasleđa koja bi, posle javne rasprave, bila predložena Vladi na usvajanje.


Jedna u nizu od dobrih aktivnosti je i potpisivanje Protokola o saradnji između Ministarstva kulture i Agencije za privatizaciju, sa ciljem da se u postupku privatizacije omogući evidentiranje i zaštita onih objekata koji mogu imati svojstva kulturnih dobara. Poznati su različiti primeri kolekcija državnih institucija koje u postupku privatizacije nisu evidentirana, a koja svakako spadaju u kulturna dobra.


Ceo tekst možete videti na stranici ministarstva


 



Datum objavljivanja: 31.07.2008.