Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Akteri kulturne politike

Tribina će se održati 23. marta od 11 - 14 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog
razvitka, Rige od Fere 4. Moderiraće prof. dr Milena Dragićević Šešić, a ministar
kulture Nebojša Bradić najavio je svoj dolazak.

 


Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u 2009. godini planira održavanje niza  javnih tribina i debata kako bi postao slobodna zona izražavanja najrazličitijih aktera kulturnog života u Srbiji. Tribina nosi naziv "Stevan Majstorović" i posvećena je osnivaču i prvom direktoru ove kulturne institucije.


Izbor atraktivnih tema i fenomena modernog života i kulturnih potreba savremenog čoveka, neformalniji pristup u organizaciji i izboru učesnika privući će pažnju javnosti, publike, medija i donosilaca odluka. Na taj način, Zavod će se predstaviti kao otvorena i efikasna institucija kulture.


Prba tribina "Stevan Majstorović", od deset koje će biti organizovane tokom 2009. godine, baviće se temom kulturne politike, odnosno akterima koji učestvuju u planiranju i ostvarivanju kulturnog razvoja Srbije. Naziv tribine je "PLANIRANjE KULTURNOG RAZVOJA, KO SU AKTERI, KOJI SU NIVOI - KO SE PITA?"

Odabranom temom Zavod izbegava godinama donošen zaključak raznih konferencija, sastanaka i debata o kulturnoj politici, a to je stav da Srbija nema kulturnu politiku. Osim toga, polemike su se uglavnom odvijale u pravcu traženja krivaca za postojeću situaciju i optuživanje Ministarstva kulture za nepostojanje plana, strategije, akcije i sl.


Iz svega navedenog proistekla je namera da se u Zavodu, kao nacionalnoj ustanovi kulture koja se bavi upravo proučavanjem kulturnog razvoja, a u tu svrhu i realizuje tribine, održi ova (potom i druge) tribina i da u njoj učestvuju predstavnici Ministarstva kulture kao najvažnijeg donosioca odluka u ovoj oblasti, predstavnici Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, predstavnici nacionalnih i lokalnih ustanova kulture, eksperti, organizacije koje bave kulturnom delatnošću i mediji.


Tribina će se održati 23. marta od 11 - 14 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4. Moderiraće prof. dr Milena Dragićević Šešić, a ministar kulture Nebojša Bradić najavio je svoj dolazak.


 


Datum objavljivanja: 19.03.2009.