Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Aksesoar 02

U utorak, 25. novembra u 18. sati u Galeriji Singidunum otvara se izložba "Aksesoar 02". Izložba traje do 6. decembra.

 


Koliko je tanka granica između umetnosti i mode; koliko se te dve sfere prepliću, dopunjuju i paralelno egzistiraju pokazali su umetnici i kreatori srpske modne scene, članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a na izložbi Aksesoar 2. Oni su uspeli da spoje praktične potrebe modnih konzumenata , umetničke standarde i lične afinitete. Najzastupljeniji materijal na izložbi Aksesoar 2 je koža.


Sintezu oblika, ideja, materijala; finoću i lepotu obrade forme i besprekorno tehničko izvođenje vidimo na torbama i cipelama Larise Nikolić Županjevac, Snežane Krejić, Lidije Jovanović i Velibora Antonijevića. Rukavice , mali art- objekti od najfinije kože koji zadovoljavaju estetsku i praktičnu potrebu su delo ruku Evice Milovanov Penezić. Boje koje su na šalovima komponovane sa mnogo osećanja i suptilnim prelivima u tonovima nam „ govore „ da Tatjana Borojević, Sonja Rosić, Biljana i Bojana Bukorović odlično poznaju tajne i zakone tkačke veštine. Gordana Perenčević, Dušica Pavlović i Anela Takač imaju kreativni potencijal, minucioznu preciznost , veštinu i istančan ukus za kombinaciju boja i materijala. Marija Tasovac prenosi svoj likovni doživljaj iz sveta zmajeva i samuraja na svilenu maramu. U maštovit kombinovanje materijala sa nežnim i diskretnim floralnim motivima nas uvode Vera Lajko Bajac, Miomira Jović i Sonja Rosić .


Crno-bele uniseks kravate Nataše Šarić "pričaju" priču o dve krajnosti, dva pola-tako bliska, a istovremeno različita . Na polju ove grane primenjene umetnosti postoji jaka želja za pronalaženjem širih i novihizražaja, mogućnosti, dosta se eksperimentiše, istražuje u materijalu i formi ( AleksandraBogićević, Leonora Vekić, Sofija Kuzmanović , Ivana Ličina, Snežana Krejić i KatarinaNikolić ).


Na retko inventivan i kreativan način izražavanja, zanatskom rutinom i iskustvom u radu na svili u najfiniju liričnost i različite motive( figurativne, apstraktne, stilizovane, ekspresivne, dekorativne ) nas vode Nives Vuković Pavlović, Miroslava Lazarević Rendulić, Slađana Milojević, Slađana Milinković i Milica Škero. Zrela umetnička energija, entuzijazam i potencijal se ogledaju u eksponatima Gordane Glid, Dragice Dumanović Radunović, Lidije Vujović, Margite Radovanović i Katarine Nestorović. Praktičnu funkciju i osobeni autorski pečat imaju radovi Slađane Nešković, Milice Jovanović Marković i Miladinke Milošević. Pojasevi Vere Marković, Radmile Rebić Stojanović i Dragane Smiljanić i elegantni crni pareo Gordane Anje Cvejanović su neobična fuzija umetnosti i dizajna.


Maja Škaljac Stanošević, istoričar umetnosti


 


 


Datum objavljivanja: 22.11.2008.