Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adristorical Lands

Izložba fotografija Adristorical Lands fokusira se na skrivena blaga zemalja koje graniče s Jadranom, pružajući fascinantan uvid u historiju, kulturu, umjetnost i stare zanate na jadranskom području. Izložba u galeriji O3one biće otvorena za javnost od srijede 26. februara do petka 7. marta 2014.


 


Zemlje učesnice su Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Bosna i Hercegovina. Renomirani fotografi iz ovih zemalja zamoljeni su da fotografišu najznačajnija mjesta uključujući gradove sa zidinama, kulturno-historijske spomenike, rodne kuće slavnih umjetnika itd. Dođite na vizuelno putovanje da vidite prirodne ljepote istočne i zapadne obale Jadrana, da razumijete i okusite jadranski način življenja.



Adristorical Lands je projekat koji finansira EU i koji promovira kulturne vrijednosti jadranskog područja, jačanjem lokalnih identiteta i održivog turizma zasnovanog na privlačnosti historijskih sela, utvrđenih gradova, dvoraca i kulturnih znamenitosti.



Izložba će obuhvatiti 60 fotografija iz svih zemalja učesnica kao i multimedijalne radove koji ilustriraju kulturne prekogranične projekte među svim navedenim zemljama.



Izložba, između ostalih, uključuje slike normanskih dvoraca i utvrđenih sela, Danteov grob u Ravenni kao i etno eko sela na Hvaru. Iz Hercegovine su kao najvrijedniji lokaliteti prikazani Stari most u Mostaru, Derviška tekija na Vrelu Bune u Blagaju, Međugorje, Počitelj, manastir Žitomislići, nekropola stećaka Radimlja i dr. Također, na izložbi je predstavljen i kućni atelje jednog od najuticajnijih italijanskih modernih slikara Osvalda Licinija u Montevidon Corradou (Le Marche), rodna kuća italijanskog baroknog kompozitora Giuseppea Tartinija u Piranu (Slovenija), kao i ljetnikovac hrvatskog pjesnika i dramatičara Hanibala Lucića u Hvaru (Hrvatska).


 



Datum objavljivanja: 27.02.2014.