Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adrienn Ujhazi: Seeing is Believing

Šok zadruga uz pomoć Goethe Instituta predstavlja treću samostalnu izložbu u drugoj fazi projekta: NA ISTOM ZADATKU 18.-22. januar Centralna galerija Šok zadruge 18 h

 



 


Reka Dunav je duga preko 2.700 km, a njen širi sliv pokriva više od 800.000 km2 – to je 10% kontinentalne Evrope! Sliv reke Dunav je dom za populaciju od preko 80 miliona ljudi, na teritoriji koja se proteže kroz 10 zemalja. To ga čini najinternacionalnijim rečnim slivom na svetu. Dunav i njegove pritoke su domaćini jedinstvenoj mešavini vrsta, sa oko 2.000 vaskularnih biljaka i više od 5.000 životinjskih vrsta, uključujući preko 40 vrsta sisara, oko 180 ptica, oko 100 vrsta riba, desetak gmizavaca, kao i vodozemaca. (icpdr.org)





‘Seeing is Believing’ predstavlja ekološko-zvučni pejzaž koji se zasniva na zvučnom okruženju staništa reke Dunav. Voda je bogata različitim oblicima života, koja je nažalost izmenjena (mutirana!), kao rezultat različitih neodgovornih ekoloških ponašanja. Zvučni zapisi dominantnih vrsta modifikovane su zvučnim frekvencijama i uključivanjem urbanističkog okruženja. Sa modifikovanom manipulacijom zvuka, novi oblik hibridnog života postaje „živ“. Ovaj novi, hibridni život predstavlja se i kroz jedan biološko-vizuelni eksperiment, u kojem se stvara mikrobna celuloza, nastala mešanjem uzoraka Dunavske vode sa bakterijama. U tom svetlu, priroda postaje kultura, simbioza bakterija i tehnologije, u kojoj zvuk postaje vizuelni trag, u kome nevidljivi mikro život postaje vidljiv!







Adrienn Újházi (Novi Sad, 1995.) svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju odnosa čoveka i same prirode, što obuhvata oblasti ekološke umetnosti i bioart-a u formi različitih vizuelnih medija. Godine 2018. osnovne i 2020. je završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa – Slikarstvo. Radila je 2020-2021. godine kao profesorka u srednjoj školi za dizajn Bogdan Šuput na smeru Likovni tehničar. Tokom studija je dobila nekoliko stipendija i nagrada od kojih se ističu stipendija Fonda za mlade talente „Dositej Obradovic”, Godišnja nagrada Katedre za likovne umetnosti za najuspešnije umetničko delo u

disciplinama crtanje (2018.) i slikanje (2018.) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prva nagrada organizacije Udruženja alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori – MAUK, Nagradni konkurs „ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM, BALKAN!“ i Nagrada za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmičenjima u školskoj godini (2017-2018) koju dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu. Aktivno učestvuje na izložbama, projektima i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala više puta. Dobitnica je nagrade od strane Evropske Kulturne Fondacije (ECF) – “STEP Travel Grant” – Amsterdam, povodom Internacionalne rezidencije “Montemero Art Residency” u Španiji (2019.) gde je bila pozvana od strane kustoskinje Zeren Oruc (Iksvy Art) da bude mentor radionice. Članica je „Šok zadruge”, Híd Kör Art – kulturnog magazina za mlade na mađarskom jeziku u Novom Sadu, i SULUV-a.



vebsajt: Adrienn Ujhazi


 



Datum objavljivanja: 17.01.2022.