Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adrienn Újházi: Biofilija (master izložba)

"BIOFILIJA", autor, Adrienn Újházi, master izložba, od 15. - 19. septembra, 2020. Centralna galerija Šok zadruge (Zmaj Jovina 22)

 



 


 


Svečano otvaranje izložbe je u 18 č. uz napomenu na poštovanje propisanih mera zaštite od virusa COVID-19 koje podrazumevaju fizičku distancu i nošenje zaštitnih maski.


Na otvaranju će se obratiti Bosiljka Zirojević Lečić, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.



Dizajn plakata: Stefan Ilić







BIOFILIJA



Odabir teme pod nazivom Biofilija, bazira se na odnosu svih živih sistema na planeti Zemlji. Adrienn u svom istraživačkom radu uključuje preispitivanje novog prirodnog materijala, koji se zove „SCOBY” (skobi) koji se koristi kao akronim za simbiotsku kulturu bakterija i kvasca. Tokom umetničkog rada nailazi na nova likovna rešenja, kroz transformisanjem uzgojenog i prirodnog materijala biljne vrste. Te nose važne poruke vezane za našu životnu sredinu i odnose se na aktuelne, složene procese. Serija Biofilija u većini obuhvata u stavlja fokus na nekonvencionalan i novi slikarski materijal, sa čime se promoviše nova estetika. Adrienn svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju odnosa čoveka i same prirode, takođe što obuhvata oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a u formi različitih vizuelnih medija kao što su: slika, crtež, video, instalacija.


 





 


Datum objavljivanja: 09.09.2020.