Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adrien Ujhazi: Uvod u biofiliju

Samostalna izložbe pod nazivom "Uvod u Biofiliju" autorke Adrien Ujhazi otvara se 10. Septembra u 19 časova u Galeriji stepenište - Centar za likovno obrazovanje (Šumatovačka, Beograd).


 


Adrien Ujhazi, rođena је 1995. godine u Novom Sadu gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Diplomirala je na osnovnih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa – Slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. Iste godine upisala master studije na istom fakultetu, slikarstvo u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Tokom studija je dobila nekoliko stipendija i nagrada od kojih ističe Stipendijski fond za mlade talente "Dositej Obradović", Ministarstvo Omladine i sporta, godišnja nagrada katedre za likovne umetnosti za najuspešnije uemtničko delo u disciplinama crtanje (2018.) i slikanje (2018.) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prva nagrade organizacije Udruženja alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori – MAUK, Nagradnog konkursa „ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM, BALKAN!“ i nagrada od strane Univerzideta "Za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmicenjima" u školskoj godini (2017-2018. ) . Od 2011 godine aktivno učestvuje na izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala 11 puta, (Novi Sad, Subotica, Sivac, Apatin, Kikinda, Beograd), pri čemu je ostvarila nekoliko izlagačkih kolaboracija sa klegama svoje generacije. Učestvovala je na međunarodni kolektivnim izložbama (Makedonija, Crna Gora,Hravatska,Slovačka,Mađarska i Slovenija). Radovi su joj objavljeni u 2 međunarodne (Crna Gora, Mađarska) i u 7 domaćih publikacija. Kolektivno je izlagala više od 60 puta. Učestvovala je u pewko 10 projekata. Kordinator i Kustos projekta “Šok Juniori” unutar “Šok zadruge” u saradnji sa Bulevar Books knjižarom. Od 2013. je aktivna članica galerije "Šok zadruga" -Novi Sad, Srbija; Od 2017. Članica "Híd Kör Art" - kulturnog magazina za mlade na mađarskom jeziku u Novom Sadu; Od 2018. Članica Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine, SULUV – Novi Sad, Srbija


OPIS AUTORSKE CELINE - “UVOD U BIOFILIJU”

Naziv izložbe “Uvod u Biofiliju” jeste segment novog ciklusa istraživanja prirodnih materijala pod nazivom BIOFILIJA (termin označava instiktivnu povezanost čoveka sa svim živim sistemima). Njega čine manji formati unutar kojih prilagođavanjem prirodim karakteristikama materijala koje koristim, promovišem estetske izraze koji apeluju na odgovorniji odnos čoveka ka prirodi radi postizanja kolektivne ekološke svesti na primeru pojedinca. Moja umetnička praksa obuhvata oblasti ekološke umetnosti (Bio art) u formi različitih vizuelnih medija. Istraživački pristup sadrži upotrebu i transpoziciju prirodnih elemenata u njihovom prvobitnom stanju, nakon kojih minimalnim intervencijama dolazim do krajnjeg proizvoda svog rada. U njima dominiraju zatečene teksture i boje uprkos korišćenju elemenata-punilaca, koji u procesu rada dobijaju drugačiji kontekst. To su: brašno, pesak, vosak, kudelja, "skobi" - gljivica, itd. Vizuelni jezik kojim se koristim čine kružni oblici, jaja, semena i ćelije. Komponujući kružne i amorfne forme na kvadratnoj i pravougaonoj osnovi, simbolički predstavljam životni ciklus. Pšenicu, kao istorijski simbol i osnovni potrošački materijal, posebno naglašavam i dajem joj važnost; fokusiranje na metamorfozu modernog sveta i društva. Pored pšenice, koja postaje sastavni deo slika, koristim još jedan prirodni materijal, skobigljivu koja se razvija fermentacijom (crnog) čaja. Digitalnim postupcima pratim tok razvoja i transformaciju, čime pružam uvid mikro i makro perspektive. Moderna tehnologija i priroda su stoga komplementarni. Neki radovi su pojednostavljeni i pojašnjeni Brajevim pismom čime gradim enformelističku poetiku u kojoj se umetnički jezik svodi na jednostavnu, apstraktnu formu.

Adrien Ujhazi


 



Datum objavljivanja: 04.09.2019.