Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adresa Staro sajmište

Zbog interesovanja posetilaca na zatvaranju izložbe posvećene enformel slikarstvu Živojina Turinskog ponavljamo program posvećenoj umetničkoj topografiji Starog sajmišta koje je 1987. godine proglašeno spomenikom visokog arhitektonskog, umetničkog, memorijalnog i kulturnog značaja za grad Beograd.

 


U tri programska segmenta bavićemo se istorijom i savremenošću ovog prostora: 




U dokumentarnom filmu „Staro sajmište“, snimljenom 1938. govoriće se o arhitektonsko-urbanističkom projektu prvog beogradskog sajma čiji su paviljoni sagrađeni u duhu evropskog modernizma 30-ih godina, njegovim arhitektama, donatorima, prvim privrednim i tehničkim izložbama održanim 1938. i 1939, prvom tv signalu u Evropi koji je emitovan iz holandskog paviljona na Filipsovoj izložbi 1938, duhu građanskog Beograda u godinama neposredno pred Drugi svetski rat.




Foto studija Ljubinka Kožula predstavlja jedinstven dokument Starog sajmišta kao mitskog mesta srpske avangarde pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Od 1946. kada su paviljoni pripali ULUS-u ovaj umetnički prostor naseljavaju naši najpoznatiji umetnici i književnici, a spisak stanara je impozantan: od Miće Popovića, Vere Božičković, Olge Jančić, Fila Filipovića, Zorana Petrovića, Mladena Srbinovića, Aleksandra Lukovića, Ksenije Divjak, Matije Vukovića, Maria Maskarelija, Živojina Turinskog, Angeline Gatalice, Aleksandra Zarina, Đorđa Bošana, Aleksandra Vozarevića, Jelisavete Šober, Mihiza, Pavla Ugrinova, do savremenka Peđe Neškovića, Milije Nešića, Venije Vučinić, Dušana Mikonjića, Ljiljane Stojanović i drugih. Na fotografijama su portretisani umetnici, zabeležene su živopisne scene iz enterijera, život u ateljeima, romantični pejsaži devastiranog prostora. Snimci su materijal za foto monografiju o Starom sajmištu koju ovaj autor priprema, a ovom prilikom se premijerno prikazuje.




TV film "Čekajući Godoa", Feliksa Pašića iz 1982. evocira uspomene aktera istorijske predstave "Čekajući Godoa" koja je izvedena 1955. u ateljeu slikara Miće Popovića. Samo godinu-dve posle Pariza bilo je to premijerno izvođenje Bekata u istočnoj Evropi.

 

Filmski materijal koji se prikazuje je vlasništvo Arhiva programa RTS. Za tehničku obradu foto materijala Ljubinka Kožula zaslužni su Nebojša Babić i Oranž studio, Zoran  Tabaković iz službe dokumentacije RTS-a, kompozitor Rade Radivojević i Beomedija. 


Likovna galerija Kulturnog centra Beograd  utorak, 22. septembar, 2009. godine u 19 časova


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 21.09.2009.