Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Adam Pantić: Pas koji gleda dole

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku poziva Vas na svečanost otvaranja izložbe Adama Pantića, "Pas koji gleda dole"četvrtak, 7. aprila 2022. godine u 19 sati Galerija „Risim“, Gospodar Jovanova 11, Čačak

 



 


„Izložba Pas koji gleda dole je priča u tri prostorno-jezičke realizacije: knjiga Pas koji gleda dole, pet mapa litografskih listova Kompletan graf i tetovaža Đulistan. Nastala je kao rezultat višegodišnje studije fenomenologije jezičkih konfiguracija pomoću kojih ostvarujemo komunikaciju, ne samo sa našom vrstom, već u čitavom polju informacija. Neću zameriti onima koji izložbu budu čitali kao seriju radova, vodeći se akademskim principima i estetičkim razlozima. Kao i svi drugi, i sam imam pravo da rad čitam na svoj način. On predstavlja zaključak dosadašnjeg umetničkog, ali i životnog iskustva; istovremeno, on čini platformu narednog razvojnog skoka. Ovaj rad je u velikoj meri lični čin, bez posebnih umetničkih pretenzija. U metodološkom smislu, on predstavlja potpuni diskontinuitet sa dosadašnjim profesionalnim  manirom, jer se ne bavi toliko likovnim izrazom koliko radioničkim pokretom i oblikovanjem skladnih protokola izvođačkog postupka. Ostaje uverenje da će nešto od izvođačke energije zabeležene sistemom kolornih i slovnih informacija, biti dodirnuto kroz aktivno informaciono polje slike. Bilo da su izgovorene kroz simbol slovnog znaka, ili prilagođene vizuelnoj recepciji, slike transcendiraju svoje značenje u individualne realnosti, koje standardno nazivamo umetničkim doživljajima. Ovi doživljaji mogu biti kratkotrajno čulno iskustvo, ali i inicijalni modeli kojima čovek ostvaruje dublji kontakt sa svojom izvornom kreativnom prirodom, koja je pretpostavka dobrog zdravlja u najširem smislu. Neka pojam zdravlje bude i moto ove izložbe“.  

(Adam Pantić)

 

Izložba je otvorena do 8. maja 2022. godine, u terminu: utorak - petak od 10 do 20 sati i subota - nedelja od 10 do 14 sati.

Kustos izložbe je Julka Marinković, muzejski savetnik.

Prateći program:

7. 4. u 19 sati: Adam Pantić - vođenje kroz izložbu;

27. 4. u 19 sati: Razgovor na temu: „Tetoviranje kao umetnička praksa  u kontekstu izložbe Adama Pantića“. Učestvuju: Sofija Ružić i Adam Pantić. Moderator: Julka Marinković.

Adam Pantić (1962, Kragujevac)

Diplomirao je (1996) i magistrirao (1998) na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je odbranio i doktorski umetnički projekat (2016) gde je i zaposlen u zvanju redovnog profesora na Grafičkom odseku. Autor je 13 samostalnih izložbi grafike, scenskih izvođenja i performansa na međunarodnim festivalima i konferencijama u Srbiji. Predavač je na više međunarodnih letnjih škola u organizaciji Univerziteta umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u inostranstvu: Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Švedska, Nemačka, Poljska i SAD.



Kontakt: adampantic62@gmail.com


 



Datum objavljivanja: 05.04.2022.