Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

About One Thing

Otvaranje izlozbe Željke Momirov je u četvrtak 13. novembar 2008. u 19 h.
Izložba u centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Akademija FLU, Pariska 16, traje do 29. novembra 2008.

 


"Projekat About one thing Željke Momirov, materijalizovan u formi  zidne instalacije, proširuje domen umetničinog interesovanja i  istraživanja u pogledu forme u prostoru, njene plastičnosti i  egzistencije, ne kao direktno zauzimanje, nego kao kreativno oblikovanje prostora.


U realizaciji "zidne slike", koristeći različite materijale, metalne profilisane ramove određenih dimenzija i prozirne kliritne ploče  njima odgovarajuće veličine, Željka Momirov polazi od digitalno  obrađene fotografije prenesene laserom na te ploče, postavljene tako  da formiraju distancu između rama i zida galerije.Već odavno usvojen  motiv ruže, šablon ispunjen rasterom različitih oblika, i u valerskoj  vrednosti crne, simultano i ritmički prerasta u grafičko rešenje različitog optičkog i vizuelnog kapaciteta.


Crteži u prostoru, kako Željka Momirov naziva svoja vizuelna rešenja,  projektovani na zid, dobijaju svoj unutrašnji prostor koji  korespondira sa prostorom galerije, i tako otvara mogućnost  istraživanja na relaciji optički element - vidno polje.


Na ovaj način, intervenisanjem u prostoru, i stvaranjem iluzije treće  dimenzije, slikom koja je pokretljiva saobrazno valerskoj vrednosti  svakog pojedinačnog modula, njihovoj rasterskoj strukturi, i njihovom rasporedu u kompoziciji, otkriva se neočekivani vizuelno dinamički  potencijal koji je uslovljen kretanjem posmatrača i uglom pod kojim se posmatra.


Da li to znaci da se Željka Momirov poigrava vizuelnim kada slaže  svoje elemente uvlačeći posmatrača u tok zbivanja na nivou igre i  predstave? Ne, nikako, ona se okreće suštinskim oblicima u kojima se  umetnost i igra spajaju u jedno, uspostavljajući plastičko jedinstvo,  pomoću savremenih metoda i sredstava, koje donose i novo tumačenje i  preoblikovanje prostora i vremena."


Liljana Tašić


Zeljka Momirov je rođena 1962. godine u Novom Sadu. Zavrsila Fakultet primenjenih  umetnosti u Beogradu, na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru  i arhitekturi 1987. godine. Poslediplomske studije završila 1993.  godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a  i ULUPUDS-a. U periodu od 1993. do 1995. god. predavala na Akademiji  umetnosti u Prištini u zvanju docenta. Od 2001.god. do 2006.god.  predavala u zvanju vanrednog profesora na Akademiji lepih umetnosti u  Beogradu. U statusu je istaknutog umetnika.Trenutno radi u GO Novi  Beograd kao koordinator za kulturu - umetnicki direktor Blok  galerije. Živi i stvara u Beogradu.


 


 


Datum objavljivanja: 10.11.2008.