Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

A. Stratimirović & Sandra Praun: You Say Light – I Think Shadow

Projekat Sandre Praun i Aleksandre Stratimirović uvršten je u kolekcije prestižnih
kulturnih institucija; Centar Pompidou /Pariz, Muzej Finske arhitekture /Helsinki i MAK
/Beč.


 


Podsetimo se da je ”You Say Light – I Think Shadow” knjiga koja nas uvodi u esenciju svetlosti kroz lična iskustva, vizije, sećanja i priče 109 predstavnika i profesionalca iz sveta umetnosti, arhitekture, dizajna, literature, filma, pozorišta i fotografije. U pokušaju da odgovore na naizgled jednostavno pitanje "Šta je svetlost?", vizuelna umetnica Aleksandra Stratimirović i grafička dizajnerka Sandra Praun, pozvale su istaknute

profesionalce iz sveta umetnosti, arhitekture, dizajna, literature, filma, pozorišta i fotografije. Odgovori koje su dobile objedinjeni su u knjizi koja nosi naziv "You Say Light – I Think Shadow”. Kombinovanjem različitih grafičkih elemenata, tipografije, raznovrsnih modela printova i knjigovezačkih tehnika, reči na stranicama knjige odaju utisak suptilnog treperenja i prelamanja svetlosti koji se promenom ugla posmatranja dinamično smenjuje. Iako ne sadrži nijednu sliku, knjiga je potpuni vizuelni doživljaj. Knjiga je nagrađena prestižnom nagradom Red Dot Award u 2015, German Design Award i Silver Winner Joseph Binder Award u 2016. Projekat ”You Say Light – I Think Shadow” je bio predstavljen beogradskoj publici 2015 u Velikoj galeriji KC Grad, u okviru Beograda svetlosti. Knjiga se takodje nalazi i u kolekciji kreativne biblioteke Creative Source u KC Gradu.


 


Obaveštavamo Vas da će naša uspešna umetnica i dizajnerka svetla, koja živi i radi u Stokholmu, Aleksandra Stratimirović, boraviti u Beogradu od 4.do 10.januara 2018.godine.



Pored brojnih velikih projekata koje radi širom sveta, Aleksandra Stratimirović poznata je beogradskoj publici po Festivalu Svetla koji se jednom godišnje organizuje u Kulturnom Centru GRAD, a u okviru kojeg umetnica dovodi eksperte iz sveta dizajna i umetnosti svetla.


 


 


 



Datum objavljivanja: 03.01.2018.