Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

A4 u 3D Vesne Žugić

U utorak, 19. maja u 19 časova u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40, otvara se samostalna izložba autorke Vesne Žugić, pod nazivom "A4 u 3D - Posveta papiru". Izložba traje do 29. maja.

 


Eksponati, 30 trodimenzionalnih oblika u formi ćiriličnog pisma, nastali su savijanjem i isecanjem raznobojnih papira formata A4. Likovi slova su definisani volumenom, različitim dubinama diktusa, transparentnošću pojedinih delova, odnosima svetlosti i senke, razlicitim bojama i teksturom materijala. Grupisani su u pet celina. Njihov raspored je odredjen strukturom galerijskog prostora.




Ovoj izložbi predhode serije radova «Virtuelni svet papirne pulpe», u kojima je moje interesovanje bilo fokusirano na izradu recikliranog papira i izložbe «Vodeni znakovi -Tragovi vode u vremenu» gde sam u formi dijaloga sa istorijskim robnim žigovima proizvođača papira izradila savremene znakove sa željom da pokažem kako isti likovni oblici imaju različita značenja shodno kulturnom obrascu u kome su nastali.

 

«A4 u 3D» je treća u nizu posvećena papiru, materijalu lepe taktilnosti, podatnom za savijanje, ugodnom za kidanje, svilenkastom ili robusnom, providnom ili neprobojnom zastrašujućem kada je prazan, opasnom kada je ispisan.

Papiru kao mediju koji je sadržao, prenosio, čuvao, celokupno civilzacijsko saznanje i iskustvo, uslovio je nastanak mnogih delatnosti, globalizaciju ideja, povezivanje ljudi, uticao na istorijska zbivanja.


Od vremena Caj Luna, upravitelja carskih kineskih radionoica oružja, izumitelja papira, preko papirnih mlinova Damaska, Kaira, Maroka, prvih evropskih radionica u severnoj Italiji, do ogromnih industrijskih kompleksa i plantažnog gajenja drveta za celulozu, prošlo je skoro 2000 godina. Dragoceno umeće, najstrože čuvana tajna, postala je svakodnevna običnost.

Povećanjem obima proizvodnje i njegovom dostupnošću nastale su mnoge nove delatnosti: štamparstvo, izdavaštvo, likovne tehnike, grafička industrija, komunikacije, grafički dizajn... 

Razvojem računarske tehnoligije krajem 20. veka papir gubi svoj značaj. Elektronski mediji i internert su potisnuli novine štampane na papiru, e-mail i SMS staromodna pisma i dopisnice, banke podataka nekadašnje registre i katastre, «plastika» i e-banking papirni novac,...


Pisma jezika koje govorimo, tipovi slova, crteži, slike, zvukovi prevedeni u nizove osmocifrenih binarnih kodova sastavljenih od nula i jedinica, prenose se između personalnih računara ili mobilnih telefona putem satelita i optičkih kablova.

Nule i jedinice zamenile su složene simbole za komunikaciju među ljudima.


Format A4 (210 x 297 mm), četvrtina tabaka osnovnog reda A grafičkih standarda, se najčešće koristi za konfekcioniranje papira.

Od njega se najlepše prave «avioni» , «žabice», a nezamenljiv je za «puškice». Veoma je koristan za smirivanje napetosti i opuštanje kada je potrebno da «ruke nešto rade». U takvim trenutcima nastaju čudesne trodimenzionalne forme.


Vesna Žugić maj 2009.


 


Datum objavljivanja: 18.05.2009.