Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

" - + " Marine Marković i Marka Markovića

U četvrtak, 14. maja u 19 časova u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković otvara se zajednička izložba autora, Marine Marković i Marka Markovića, pod nazivom " - +". Izložba traje do 5. juna.

 



Marina Marković, rođena 1983 godine u Beogradu. Diplomirala slikarstvo 2008 godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Dragana Jovanovića. Izlagala na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i u inostranstvu, Meksiku, Japanu, Belgiji, Italiji, Španiji.. Samostalno izlaže prvi put u okviru Pančevačkog bijenala (Holy Liposuction), potom u galeriji Studentskog grada (Opake tulumbe i dalje žele moju smrt) i u Domu Omladine (Neću da progutam). Finalista je prošlogodišnje nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za najboljeg mladog umetnika.

Marina Marković živi, radi u Beogradu ali se sprema da pobegne u svet.



Radovi predstavljaju najintimniju opseravciju teme konzumacije i konzumerizma u realciji sa odrastanjem, telom, anoreksijom, seksualnošću, imaginacijom i drušvenom uslovljenošću.



Umetnički radovi Marine Marković čvrsto su isprepletani sa njenom ličnom istorijom. Umetnica, međutim, svoje intimno iskustvo medijski i performativno obelodanjue na način koji precizno razotkriva šire društvene sisteme funkcionisanja modernog koznumerskog ustrojstva (kapitalizma), procese kojim društvo modeluje individuu proizvodeći spregu bola i zadovoljstva, nezaustavljivu mašinu koja produkuje nove potrebe. Otuda skoro svi radovi od crteža do fotografija i lajt box-ova, imaju karakter dnevničkih beleženja, vremenskog registrovanja promena, najdubljih psihičkih kretanja i ekstremnih gotovo neverovatnih modifikacija tela same umetnice koje često odaju utisak veštačkih medijskih intervencija i efekata. Tako na novom nivou postajemo svesni ponovnog dejstva medijskog polja na lični prostor pojedinca u kome on svakodnevno živi kao u iskrivljenom ogledalu. Glavna tema umetničke prakse Marine Marković je konzumacija u najširem smislu (hrane, ideologije, medijskih sadržaja i proizvoda), ali i restrikcija konzumacije; uživanje u prekršaju ali i uživanje u restrikciji i lišavanju; želja da se kontroliše sistem kao što je telo, ali kroz kontrolu tela to je i suptilna igra moći, volja da se nadigra društvo, sistem koji želi da kontroliše. Razlozi i efekti, uzroci i posledice nikada nisu jednostavni, jednosmerni, prozirni, crno - beli. Tako i potencijal rada Marine Marković leži i u specifičnom humoru koji omogućava da se u novoj ravni povežemo sa ovim temama. Duhovito, ironično superoniranje slika i reči, naslova i vizuelnih imidža, transformacija medijskih parola kroz igru sa rečima i frazama, dozvoljava upravo iskluiznuće i osvešćenost koja je nepohodna da bi se problem zgrabio a da nas sam ne iskonzumira i zarobi.

text istoričarke umetnosti Maide Gruden







Marko Marković rođen u Beogradu 1984. Diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Mrđana Bajića, 2008. godine.



Samostalne izložbe:

2008 - Galerija Haos, Beograd, www.gallerychaos.com



Grupne izložbe:

2008 - Real Presence 8, Castello di Rivoli, Rivoli.

2008 - Progressive hopes 2, Galerija Haos, Beograd

2008 - Progressive hopes 2, Magacin u Kraljevica Marka, Beograd

2007 - Nagrađeni studenti Fakulteta likovnih umetnosti, Galerija FLU, Beograd

2007 - Progressive hopes 2, Galerija Haos, Beograd

2007 - Progressive hopes 2, Magacin u Kraljevica Marka, Beograd

2006 - Progressive hopes, Galerija Haos, Beograd

2006 - Progressive hopes, Magacin u Kraljevica Marka, Beograd

2006 - Real Presence 6, Kuća legata, Beograd

2006 - Izabrani radovi studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu,

National Academy of Arts, Sophia, Bulgaria.



Nagrade:

Nagrada za najboljeg studenta vajarstva "Sreten Stojanović" za 2007./2008, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd

Nagrada za najboljeg studenta crtanja i najbolja skulptura od tvrdog materijala za 2006./2007, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd



Dvodimenzionalan i trodimenzionalan crtež Marka Markovića, u procesu analize nastajanja oblika kao novog tela, prenet dalje u skulpturalnu i medijsku formu, predstavlja specifičan analitički metod vizualiziranja vidljivih/nevidljivih stanja savršenih geometrizovanih tela.

Marko Marković na poseban način pristupa ljudskoj figuri, ne samo kao reproduktivnoj datosti prirode, već kao samoj prirodi sa svim njenim fizičkim, dinamičkim, biološkim, naučnim, filozofskim i estetskim datostima.

Umetnik postupkom crteža, skulpture i medija vizualizira nevidljiva područija ljudske fizičke i biološke prirode i prirode uopšte.



Biljana Tomić


Portfolio Umetnički centar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković


 


 


 



 


Datum objavljivanja: 12.05.2009.