Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

7. Svetski bijenale studentskog plakata

7. Svetski bijenale studentskog plakata, otvaranje: četvrtak, 2. februar 2017. u 19h, galerija N. Organizator: Akademija umetnosti Novi Sad Stručna vođenja: Branislav Dobanovački, Atila Kapitanj. Izložba traje do 2. marta, 2017. godine.


 


7. Svetski Bijenale Studentskog Plakata ima za cilj da komparativnom metodom predstavi najbolja studentska ostvarenja iz zvaničnih nastavnih programa sličnih i srodnih visokoškolskih ustanova širom sveta. Cilj Bijenala je i da afirmiše struku grafičkog dizajna u ovom informatičkom vremenu u kojem vizuelna poruka kao najefikasniji vid komunikacije zauzima najširi prostor i prepoznatljiva je i u sredinama u kojima su jezičke, kulturološke i opštecivilizacijske barijere često nepremostive. Plakatskim porukama i jeste osnovni cilj vizuelna komunikacija koja se često urezuje najdublje u svest i traje kao snažno upozorenje, apel, ili pritisak često i bez ijedne izgovorene reči! Projekat teži da afirmiše Plakat kao izazov za studente grafičkog dizajna ponajpre na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafičke komunikacije, ali jednako tako da bude izazov i za sve studente širom sveta.


Na 7. Svetskom Bijenalu Studentskog Plakata će biti predstavljeno 100 plakata od 2200 prispelih radova iz regiona i bezmalo svih kontinenata. Samo izuzetni umetnici uspevaju da se istaknu u kreaciji plakata, to je umetnost trenutka, umetnost ulice koja komunicira sa najširom publikom – sa prolaznicima. Zakon trenutka zadajež imperativ da plakat bude kreiran što jednostavnije, po mogućnosti sa minimalizacijom teksta, sa takvim vizuelnim simbolima da poruka bude jasna na svim jezičkim meridijanima. Da bi osvojili titulu dobrog dizajnera nije dovoljan samo talenat, već je potrebno uložiti što više truda, rada, usavršavanja, obrazovanja, posedovanje visokog nivoa opšte kulture. Dobar plakat svoj drugi život otpočinje kada nadživi svoju primarnu, komunikacijsku namenu i prelazi u galerije i zbirke, pojavljuje se na izložbama i bijenalima gde predstavlja kulturu sredine u kojoj je kreiran.


 


 



Datum objavljivanja: 01.02.2017.