Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

71. Majska izložba grafike

71. Majska izložba grafike 106 autora 22. maj – 14. jun 2023. Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11.

 



 


Na pitanje šta je umetnička grafika danas Majska izložba grafike je svakako jedinstven punkt koji pruža uvid u recentnu produkciju ovog medija afirmišući različite kreativne osetljivosti i mene bliske savremenom vizuelnom stvaralaštvu.

U kontinuitetu od sedam decenija utemeljena je osnovna koncepcija ove manifestacije sa idejom da se afirmiše i podstiče kreativni dometi u mediju grafike, da se promoviše najnovija produkcija i tako održavaju/neguju neophodne umetničke tenzije, elan i energetski potencijal ovog bratstva. Uritmovani godišnji uvid u grafičku produkciju je i prilika za prohodnost ideja najmlađih generacija umetnika koji svoje prve radove najčešće promovišu upravo na majskim izložbama grafike. Tako se izabranim grafikama pozicioniraju i najavljuju nove stvaralačke refleksije, promovišu se pojedinci jakih kreativnih impulsa, a isto tako, moguće je hronološki prati linije pojedinih, već dobro poznatih stvaralačkih opusa. U isto vreme, izložba je i svedočanstvo o kontinuitetu beogradske grafičke škole u kojoj se različite autorske pozicije dodiruju, nadovezuju, preklapaju, a povremeno hrabrije konfrontiraju i/ili provociraju ustaljene sheme i shvatanja. Poseban kvalitet ove izložbe je i veliki raspon u godištima izlagača (od 87 do 21) potvrđujući da je u kreativnom diskursu moć pojedinca kao i sačuvanoj ili tek rođenoj stvaralačkoj pasiji. U produkciji 106 autora zastupljene su sve grafičke tehnike, standardni ostisci na papiru i drugim materijalima, dominiraju veliki formati radova, a nekoliko grafičkih instalacija problematizuju aktuelna pitanja o fleksibilnim intermedijskim granicama.

U ponedeljak, 22. maja, na otvaranju izložbe, biće dodeljena nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine.

Žiri za 60. nagradu Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2023: Nikola Radosavljević, grafičar, laureat Velikog pečata 2022. godine, Gordana Petrović, grafičarka i Danijela Purešević, istoričarka umetnosti.


 



 


Datum objavljivanja: 22.05.2023.