Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

60 miliona za Maljeviča

Suprematistička kompozicija Kazimira Maljeviča iz 1916. godine prodata je na aukciji na njujorškom Sotheby's za 60 miliona dolara (47 miliona eura), postavljajući na taj način rekord za ovog umetnika, ali i postajući najskuplje delo nekog ruskog umetnika ikada prodato na nekoj aukciji.

 


Emanuel di Dona, potpredsednik odeljenja za impresionizam i modernu umetnost izjavio je:  "Oduševljeni smo cenom od 60 miliona koju je postiglo Maljevičevo delo. U pitanju je pravo remek delo, i mi smo imali tu privilegiju da ga ponudimo na prodaju u ime porodice. "


Portparol porodice Kazimira Maljeviča  izjavio je da su njegovi naslednici ponosni na rezultat aukcije, koji je Maljeviča  potvrdio kao jednog od najvećih umetnika 20. veka.


Kazimir Maljevič (187i-1935) bio je jedan od pionira i vodećih ličnosti ruske avangarde. Osnovao je avangardni pravac suprematizam, i zajedno sa Kandinskim smatra se jednim od prvih i najznačajnijih slikara apstraktnog slikarstva u istoriji svetske moderne umetnosti. 


"Suprematistička kompozicija" nalazila se u  Stedelijk muzeju u Amsterdamu punih 50 godina, nakon čega je vraćena umetnikovoj porodici. Bila je uključena u svaku važnu izložbu Kazimira Maljeviča, kako u Rusiji tako i van nje, a umetnik ju je odabrao za svoju prvu izložbu namenjenu zapadnoj publici 1927. godine.


 


 


Datum objavljivanja: 05.11.2008.