Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

5. decembar 1978. Bojana Fajfrića

Izložba Bojana Fajfrića "5. decembar 1978." je istraživanje posvećeno robnoj kući Boska - modernističkoj zgradi u centru grada, izgrađenoj posle zemljotresa 1969, koja je decenijama predstavljala zaštitni znak Banja Luke. Otvaranje izložbe u Salonu MSUB, Pariska 14, 29. maja u 19 časova.


 


Zgrada tako može biti shvaćena kao simbol vremena u kome je nastala, te samoupravnog socijalizma Jugoslavije, paradoksalno otelotvorenom u robnoj kući kao simbolu potrošačkog društva. Taj sistem je odavno nestao, prošle su godine rata i krize, ali je Boska ostala nepromenjena i to začuđujuće koliko i u kojim sve detaljima. 



"Rekonstrukcija" Boske u Salonu Muzeja savremene umetnosti evocira ne samo prostor i ambijent  ovog zdanja, već stvaranjem novog prostora kolektivnog pamćenja i njegovog nasleđa predlaže kontinuitet zajedništva formiranog u njenom kolektivu.



Ovom evokativnom instalacijom posvećenoj rekonstrukciji sećanja na mikro-zajednicu robne kuće Boska, Bojan Fajfrić teži da istraži odnose između ličnih sećanja i opšte istorije. Pored dokumentarnih video zapisa i fotografija, na izložbi će biti prikazana i postavka kolaža fotografija kolektiva Boske od 1978-2007, kao i slajd projekcija nastala u saradnji sa dugogodišnjim radnikom Boske, Mustafom Ekićem-Mukijem koja predstavlja interpretaciju pojedinih stranica njegovog spomenara.



Igrom slučaja, upravo dan pred otvaranje ove izložbe, nakon neuspešnih pokušaja privatizacije ovog preduzeća, očekuje se da će ključevi robne kuće Boska biti predati novom, odnosno prvom privatnom vlasniku.







Bojan Fajfrić rođen je 1976. u Beogradu. Svoj profesionalni razvoj, međutim, nije vezao za Jugoslaviju koju je napustio 1995. da bi studirao likovnu akademiju u Holandiji. 1999. je diplomirao slikarstvo na Kraljevskoj Akademiji u Hagu, a 2001. je završio Rijks Akademiju u Amsterdamu.



Njegovi prvi radovi predstavljali su intervencije u formi, tekstu i zvuku, a danas se uglavnom bavi videom kao sredstvom istraživanja, rekonstrukcije i otkrivanja prirode sećanja. U svojim radovima uvek se bavio zemljom u kojoj je odrastao, njenim političkim nasleđem, kao i društvenim okolnostima ove nepostojeće zemlje, u odnosu prema ličnoj i porodičnoj istoriji. Njegovi radovi su prikazani u mnogim evropskim umetničkim muzejima i prostorima kao što su Muzej savremene umetnosti (MuHKA) i Tim van Laere galerija u Antverpenu, SMART project space i PSWAR u Amsterdamu, Kapelica i Mestan galerija u Ljubljani, ARCUS u Japanu, i umetnički sajmovi poput ARCO u Madridu i Art Cologne u Kelnu. Dobitnik je nagrade Mlada zvezda Dnevnika 2004 u Ljubljani. Živi i radi u Amsterdamu.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 



Datum objavljivanja: 26.05.2009.