Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije

57.Oktobarski salon Čudo kakofonije 15.9. - 28.10.2018. kustosi Daniel i Gunar Kvaran Program kustoskih i tematskih vođenja od 24. do 30. septembra 2018.


 


Tematska vođenja

Galerija SANU, petak  28. septembra u 18:00

Put u budućnost

Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a



Put u budućnost je , u izvesnom smislu, nastavak televizijskih, video eseja o umetnosti - u realnom prostoru. Večerašnja ekskurzija će biti posvećena umetnosti u vremenu elitnog, liberalnog kapitalizma i postaviće pitanja uloge umetnika i njegovog rada u novim vremenima. Da li je pobuna, koja je bila oštrica mnogih umetničkih pokreta prošlog veka, i danas prisutna u radovima koje smo izložili? Da li smo još uvek opasni ili smo se, kad ih već nismo pobedili, pridružili velikom novcu, moći i uticaju?



Boris Miljković je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Branimirom Dimitrijevićem tokom 80-ih bio je autor niza televizijskih emisija i filmova. Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umetnički eksperiment, Šumanović – Komedija umetnika, samo su neki od naslova. Autor je aktuelnog dokumentarnog narativa Put u budućnost koji se bavi ličnim čitanjem jugoslovenske likovne umetnosti druge polovine 20.veka, u produkciji RTS-a, emitovanog krajem prošle i početkom 2018.godine. Autor je velikog broja televizijskih reklama i muzičkih spotova ( grupe: Lajbah, EKV, Idoli, Kanda, Kodža i Nebojša..) za koje je nagrađivan na prestižnim međunarodnim televizijskim, filmskim i muzičkim festivalima. NJegovi video radovi predstavljeni su na izložbama u Muzeju moderne umetnosti u NJujorku i Muzeju savremene umetnosti u Hjustonu. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova videoinstalacija Medijska opera, a na Trgu Republike u Beogradu konstruisao je instalaciju Beograđani sa 1.600 portreta slučajnih prolaznika izloženih u lavirintu. Režirao je pozorišne predstave u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212, i radio je videoinstalacije za predstave Dejana Mijača. Napiso je četiri knjige kratkih priča i novela koje su objavile izdavačke kuće Geopoetika i Samizdat B92, a za roman Čaj na Zameleku (Geopoetika, 2002) dobio je Nagradu “Isidora Sekulić”. Tokom 90-ih  bio je angažovan kao kreativni direktor u Saatchi&Saatch i McCann Erickson u Kairu, Sofiji, LJubljani, Beogradu. Radi kao kreativni direktor na RTS-u i predaje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

 

Muzeju grada, subota 29. septembra 13:00

Pozna savremena umetnost u doba optimističkog fatalizma

dr Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu



Kritičko vođenje kroz postavku Oktobarskog salona u Muzeju grada u Resavskoj, odnosiće se na ontologiju, morfologiju i ideologiju savremene umetnosti na primerima nekih radova i konteksta njihovog izlaganja.



Dr Branislav Dimitrijević je profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu i gostujući predavač na inostranim umetničkim školama, univerzitetima i umetničkim insitucijama. Kao pisac bavi se umetničkim i društvenim teorijama i praksama, a posebno umetničkim i filmskim nasleđem jugoslovenskog socijalističkog perioda. Autor je velikog broja eseja, knjiga i umetničkih kataloga uključujući: O normalnosti - Umetnost u Srbiji 1989-2001 (2005); Ovo nikad nije bilo - Slikarstvo Predraga Neškovića (2014); Protiv umetnosti: Goran Đorđević - Kopije (2015), itd. Bio je kustos izložbi savremene umetnosti medju kojima su: “Gud Lajf” (52. Oktobarski salon, Beograd, 2012); “No Network” (Atomski bunker, Konjic, 2011);FAQ Serbia (ACF, New York, 2010), itd. Najnovije knjige: Potrošeni socijalizam - Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji, Fabrika knjiga, 2016; Slatki film Dušana Makavejeva, Muzej savremene umetnosti, Beograd, 2017. Za biografiju i izabrane tekstove videti: https://independent.academia.edu/BranislavDimitrijevic

 

Program stručnih vođenja po prostorima

GALERIJA SANU, Knez Mihailova 35

utorak, 18. septembar 18:00

kustosko vođenje

Marija Ristić, istoričarka umetnosti

petak, 28. septembar 18:00

tematsko vođenje Put u budućnost

Boris Miljković



KULTURNI CENTAR BEOGRADA, Knez Mihailova 5

Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podrum

četvrtak, 27.septembar 18:00

kustosko vođenje

Katarina Simeunović i Katarina Kostandinović, istoričarke umetnosti



MUZEJ GRADA, Resavska 40b

subota, 29. septembar 13:00

tematsko vođenje:Pozna savremena umetnost u doba optimističkog fatalizma

dr Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu

nedelja, 30. septembar 13:00

stručno-kustosko vođenje


 



Datum objavljivanja: 24.09.2018.