Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

52. Oktobarski salon

Laureatkinja Nagrade 52. Oktobarskog salona je Vahida Ramujkić, koja je na Salonu učestvovala instalacijom "Istorije u raspravi".


 


O Nagradi je odlučio tročlani Žiri, koji je ove godine radio u sastavu: Zdenka Badovinac, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Ljubljani, Dejan Sretenović, glavni kustos Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu i Jerko Denegri, istoričar umetnosti iz Beograda.




Žiri je dodeljivanje Nagrade Ramujkićevoj obrazložio sledećim rečima: Rad Istorije u raspravi Vahide Ramujkić se u formi interaktivne arhivske instalacije bavi aktuelnom temom revizije istorije jugoslovenskih naroda u udžbenicima postjugoslovenskih država. Odgovarajući na istraživanje pojma odgovornosti umetnika koje pokreće ovogodišnji Oktobarski salon, Ramujkićeva umetničko delo koncipira kao neku vrstu otvorene učionice i radionice istorije koja dolaženje do istine prepušta pojedincu kao aktivnom čitaocu i komentatoru izložene građe. Kvalitet ovoga rada počiva na njegovom participatornom karakteru i korišćenju prostora umetnosti kao platforme za razvijanje diskusije o statusu istorijskih činjenica u diskursima nauke, obrazovanja i nacionalnih politika.



 

Dodeljena je i Nagrada Kulturnog centra Beograda, koja podrazumeva organizovanje izložbe u jednom od galerijskih prostora Centra, čime se uspostavlja neposredna saradnja između Centra kao organizatora Salona i umetnika predstavljenih na Salonu.  Ovogodišnji dobitnik je Artur Žmijevski, umetnik iz Poljske.  Žmijevski je ove godine na Oktobarskom salonu prisutan sa dva rada u formi videa: Oni, video iz 2007. i Ponavljanje, iz 2005. U obrazloženju Žirija se, između ostalog, kaže da Žmijevski u svom radu istražuje dugoročne traume koje izazivaju razni istorijski i sociopolitički događaji. Tematska aktuelnost i perfekcionizam u radu Žmijevskog odgovaraju i koncepciji rada likovnog programa Kulturnog centra Beograda... Inače, ovaj ugledni poljski umetnik je nekoliko puta gostovao u likovnim programima Kulturnog centra Beograda: prvi put njegov rad beogradska publika je imala prilike da vidi na izložbi Kritičari su izabrali 2002, autorke Bojane Pejić; potom na 46. Oktobarskom salonu, čija je umetnička direktorka bila Darka Radosavljević.



O Nagradi Kulturnog centra Beograda je odlučivao Žiri u sastavu Mia David, Gordana Dobrić i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović.


 



Datum objavljivanja: 05.12.2011.