Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

52. Majska izložba

52. Majska izložba ULUPUDS-a ove godine se odvija pod temom (Umetnički) prevrat i podrazumeva učešće više 117 autora.


 


Od prošle godine izložba porazumeva i regionalni karakter, koje se ove godine odvija u smanjenom obimu usled vanrednih okolnosti. Izložba će se održati u prostoru Bioskopa Balkan, u saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Svečano otvaranje 52. majske izložbe UMETNIČKI PREVRAT je 15. oktobra u 19 časova, a izložba će biti otvorena do 30. oktobra 2020.

Zbog pandemijske stvarnosti broj posetioca će biti ograničen u skladu sa odredbama kriznog štama i u skladu sa propisanim merama.

U okviru pratećih manifestacija 52. majske izložbe održaće se multimedijalna predavanja i tribine.

Prema rečima Ive Leković, kustosa izložbe, tema ovogodišnjeg izdanja sugeriše da dugo ustaljen mit o povezanosti umetnosti i slobode počinje da se ruši, dok umetnost postaje pitanje odgovornosti za ukupan dizajn života, samim tim i budućnosti.

,,Polazeći tako od prevrata, koji uvek teži određenoj slobodi, na kraju dolazimo do odgovornosti, lične i umetničke“ – kaže autorka.

 Mada se tmurna vremena nisu odrazila na stvaralački impuls materijalizovan kroz izložene radove. Individualni pristup umetnika u raznovrsnim medijima, tehnikama i oblastima delovanja, naglašena je odlika izložbe, sadržana u snazi različitosti i kako individualnom, tako i originalnom pristupu umetnika u sada već svakodnevnim introspektivnim UMETNIČKIM PREVRATIMA.


 



 


Datum objavljivanja: 14.10.2020.