Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

50. Majska izložba ULUPUDS-a

Jubilarna 50. Majska izložba ULUPUDS-a biće otvorena 6. juna u 19h u Galeriji Narodne banke Srbije. Majska izložba biće otvorena u periodu od 6. do 20. juna.

 



 


Majska izložba predstavlja najveću i jednu od najznačajnijih godišnjih izložbi ULUPUDS-a  i jedinstvenu priliku u okviru koje zajedno izlažu svoje radove članovi svih devet sekcija Udruženja. U okviru Glavnog programa ovogodišnjeg izložbenog izdanja 125 izlagača će predstaviti svoje radove iz oblasti  arhitekture, vajarstva, slikarstva i grafike, dizajna tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, grafičkog dizajna, umetničke fotografije, keramike i stakla, kao i teorije, kritike i istorije umetnosti.



50. Majska izložba ULUPUDS-a odvija  se pod tematskim naslovom  ...TRAJANJE. Pojam trajanja ili fenomen trajanja, u ovom kontekstu ima autorefleksivni karakter jer aludira upravo na kvalitativne, ali i kvantitativne aspekte umetničke produkcije članova Udruženja.



,,Odgovarajući na zadatu temu, umetnici su svojim delima, temama kojima se u njima bave, i u okviru svojstvenih im likovnih izraza pokazali razumevanje fenomena trajanja koji se manifestuje na različite načine. U narativnom korpusu 50. Majske izložbe, izdvajaju se teme koje sugerišu Život, Začetak, Početak, Kretanje, životni Ciklus u celokupnom razvoju, ali koji podrazumeva i etapu Raspada, koja vodi ka ponovnom rađanju, Oživljavanju i neprestanim Metamorfozama’’ – kaže kustos  Majske izložbe, Iva Leković.



Žiri Majske izložbe dodeliće Veliku nagradu, pet plaketa i dve pohvale,  kolegijum Muzeja primenjene umetnosti dodeljuje Otkupnu nagradu, dok žiri za nagrade iz fonda ,,Aleksandar Šaletić'' dodeliće dve nagrade za najbolja ostavrenja iz oblasti projektovanja enterijera. Imena nagrađenih učesnika biće obznanjena prilikom svečanog otvaranja Majske izložbe  ...TRAJANJE.



Tematski fokus pratećeg programa 50. Majske izložbe usmeren je na kulturu sećanja i umetničku inkluziju. U okviru ovog dela programa publika će imati priliku da poseti dve izložbe, okrugli sto i tribinu.



Kao dobitnik Velike nagrade 49. Majske majske Larisa Županjevac Nikolić prikazaće svoju novu koleciju tašni pod nazivom ''Isikhwama’’ . Izložba će biti otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Uzun Mirkovoj ulici u petak, 1. juna u 19 časova.



U subotu, 2. juna u galeriji Photo Point u 19 časova biće otvorena izložba ,,Eksperiment kao revolucija'', koja predstavlja ekstrakt izložbenog projekta koji se bavi umetničkih strujanjima u vreme i neposredno nakon 1968. godine.



U izložbenom prostoru Narodne banke Srbije, u petak 8. juna u 17 časova biće održan Okrugli sto Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti ULUPUDS-a. Članovi sekcije predstaviće svoj istraživački rad na različitim područjima istorije i teorije umetnosti koji su ujedinjeni pod naslovom ovogodišnje Majske izložbe - Trajanje. Radovi razmatraju fenomene u arhitekturi, rokenrolu, savremenoj popkulturi i osnove njihove inspiracije kroz istoriju umetnosti i istoriju estetike.



U utorak, 12. juna, takođe u Galeriji NBS-a u 18 časova biće održana tribina pod naslovom ,,Čarobno putovanje'' dece-učesnika na putu nastanka inkluzivnog mjuzikla u okviru koje će biti reči o iskustvima i ulozi scenskih umetnika koji su učestvovali u realizaciji mjuzikla ,,Čarobno putovanje'' u režiji Đorđa Makarevića, čiji akteri su autistična deca.


 





 


Datum objavljivanja: 04.06.2018.