Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

41 Majska izložba - Svetlost

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008).

 


41 MAJSKA IZLOŽBA - SVETLOST  od 20. juna do 12. Jula  2009.

Muzej istorije Jugoslavije, prostor Muzeja  25 maj


Kustos i autor koncepcije: mr Dijana Milašinović Marić

Postavka: Borjana Šuvaković

Dizajn: Zoran Borenović


Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953).  Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008), bila je snažan izazov za umetnike svih epoha a posebno za stvaraoce savremenog trenutka kada  dominira vizuelno u kulturi. Na radovima primenjenih umetnika konkretno se vezuje za ideju prosvetljenja, katarze, hrabrog iskoraka u budućnost. S obzirom da su danas granice između likovne umetnosti i dizajna  gotovo potpuno izbrisane upravo svetlost kao moćan stimulans i univerzalna kreativna sila može da da izražajnost, atmosferu, smisao i podsticaj i likovnom izrazu ali i utilitarnom praktičnom radu. 


Ogromna je paleta odnosa i veza kada se razmatra ova tema: svetlo – tama,  svetlo – oblik, svetlo – boja, svetlo – senka, svetlo – simbol, svetlo – duhovnost, svetlo – igra, svetlost – kult, svetlost – materija, svetlost – kosmos, svetlost – metamorfoza, svetlost – prirodno, svetlost – veštačko, svetlost – večnost.

U galeriji umetničkih senzibiliteta ispred nas nisu samo odgovori na postavljenu temu već prisustvujemo i svojevrsnom  eksperimentu: na koliko mogućih načina  svetlost jeste prisutna u našoj svesti.

Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače,  op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću; nežno, strasno, ekspresivno, delikatno, upečatljivo, zagonetno, sve su to načini na koje su umetnici prikazali mene svetlosti obasjavši nas  mnoštvom značenja, osećanja,  poruka.

Nameće se upitanost da li bi, bez teme, naslova na plakatu ili katalogu, neupućeni posmatrač mogao prepoznati  zajedničku nit koja povezuje radove? Da li možda svetlost, kao eminentnost vizuelnog stvaralaštva, u umetnosti zapravo nije dovoljno prepoznata i tretirana kao posebna tema ove izložbe? 

Triptih koji se ovom izložbom završava u mnogome pokazuje da je primenjenoj umetnosti imanentno i naručeno i slobodno, kao i da se stvaraoci lako i kreativno snalaze u ličnoj interpretaciji Demijurga, komunicirajući sa kreatorom u sebi.

(iz uvodnog teksta Dijane Milašinović Marić)


Prateće izložbe u okviru centralne manifestacije:


1.Slobodan Manojlović, profesor, dizajner, samostalna izložba  Velika nagrada 40. majske izložbe SVETLOST

2.Strukturiranje svetlosti  Autorska izložba ist. um Mirjane Vajdić Bajić, koju čine radovi četiri umetnice

3.Odrastanje -  uravnotežavanje energije Interaktivni performans Lepo je biti odrastao  Vesna Nikolić i Društvo naravno življenje, Ljubljana  28 juni. 2009. u 19 sati.


PRATEĆE IZLOŽBE u drugim galerijskim prostorima


4.Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd),   fotografije i audio prezentacija  Aleksandar Radoš, umetnički fotograf

Autorska izložba Ivone Rajačić Barandovski  Galerija SULUJ ,  1 – 18  juli  2009


5.Oreol, sublimirani duhovni prostor  autorska izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović galerija FENIKS 21  – 28  juli  2009




Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 185 umetnika sa 242 rada.




Prema ovlašnoj  statistici  od prve Majske izložbe do danas na ovoj izložbi učestvovalo je preko 3 500 umetnika, koji su na njoj izložili preko 10 250 radova, a samu izložbu je posetilo preko 70 000 ljudi.

Ove impozantne cifre  govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom.  


Portfolio Muzej istorije Jugoslavije


 


Datum objavljivanja: 17.06.2009.