Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

40 godina Jalovičke likovne kolonije

Jalovička likovna kolonija osnovana je 1978. godine. Sedište Kolonije je u Posavo-tamnavskom selu Jaloviku, u Domu kulture namenski adaptiranom za potrebe Kolonije.

 


40 godina Jalovičke likovne kolonije



Jalovik Hits 40


Bio je 40 stepeni vreo, malo preko 40. dan leta kada smo stigli u selo Jalovik koje je rasuto na skoro 40 brda i tačno 40 kilometara udaljeno od mestaTuđin u kome ne poznajem nikoga, kao i, uostalom, na 40. sazivu Jalovičke kolonije, a na kom mi je pripala čast da budem kustos. Tu jednu veliku nepoznanicu sazdanu od prostora, ljudi i duha nisam mogao da sustignem pogledom niti da joj priđem bliže sopstvenim koracima, već samo da je osmislim u sebi na osnovu priča bivših učesnika, biografija umetnika koje ću uskoro upoznati i predrasuda. A verujte mi, predrasuda, projekcija i konstrukta je bilo na sve strane. Samo su organizatori mudro ćutali.

Dušan Savić, kustos, kustos, učesnik kolonije 2017.



Umetnici 40. saziva jalovičke kolonijesu: Damjan Kocijančić, Rok Bogataj, Mia Ćuk, Mihaela Vujnović, Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić (DimTim), Robert Verch, Ilir Kaso i Branislav Nikolić.





Jalovička likovna kolonija osnovana je 1978. godine. Sedište Kolonije je u Posavo-tamnavskom selu Jaloviku, u Domu kulture namenski adaptiranom za potrebe Kolonije.

Usponu Jalovičke kolonije i velikom ugledu koji uživa nemerljiv doprinos dala je čitava plejada domaćih i stranih umetnika koji su četiri decenije svojim darom i talentom ispisali najblistavije stranice u istoriji njenog postojanja. Među tim bardovima svetskog slikarstva i skulpture nalaze se imena iz Japana, Švedske, Francuske, Italije, Amerike, Španije, Egipta, Finske, Rusije, Nemačke, Urugvaja, Holandije... kao i imena naših umetnika među kojima su Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Bojan Bem, Kosta Bogdanović, Neša Paripović, Slobodan Kojić, Slobodan Peladić, Mrđan Bajić, Vladimr Perić Talent, Milorad Mladenović i drugi, da pomenemo samo neke od njih.

Jalovička likovna kolonija, ima i sopstvenu galeriju, čiji fundus predstavlja pravu riznicu umetničkih dela (oko 60 vajarskih dela velikog i galerijskog fromata (kamen, terakota, drvo), preko 300 slika, kao i mnoštvo crteza, grafika, pastela, fotografija, video radova). Putem izložbi organizovanih u zemlji i inostranstvu slike i skulpture Jalovičke likovne kolonije imalo je priliku da vidi mnogo poklonika umetnosti u Beogradu, Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Pančevu, Kikindi, Obrenovcu, Ćupriji, Jagodini, Valjevu i u Salcburgu u Austriji.



www.jalovik.net

 


 


Datum objavljivanja: 02.10.2017.