Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

31. Salon arhitekture

Odrzivost - pragmatični optimizam je moto 31. Salona arhitekture Muzeja primenjene umetnosti (26. mart - 30. april 2009.), tradicionalne godišnje izložbe savremene arhitekture koja otvara prolećnu izložbenu sezonu Muzeja.

 


Salon je manifestacija koja neguje pluralnost i kvalitet arhitektonskih resenja, graditeljski standard ali i nove, alternativne ideje i projekte. Otvoren je za sve generacije arhitekata, a prvenstveno za mlade arhitekte iz zemlje i inostranstva. 


Kako u svom tekstu u katalogu Salona istice Ljiljana Miletic Abramovic, kustos izlozbe, moto Salona - Odrzivost. pragmaticni optimizam ili nova skromnost ... "podrazumeva "odrzivost" u ekoloskom i arhitektonskom smislu, ali govori i o neophodnosti egzistencijalne odrzivosti, ne samo odrzivosti u arhitekturi vec i "odrzivosti" arhitekture. Arhitektonski radovi koji su selekcionisani za izlaganje na Salonu - od stoosamdeset radova, pristiglih na konkurs, izabrano je manje od sto - predstavljaju oazu solidne arhitekture u ogromnom moru graditeljskog haosa novoizgradenih ili poluizgradenih kuca u "turbo" stilu i postojecih oronulih gradskih struktura."  


Sudeci po vecini radova pristiglih na ovogodisnji konkurs, prema recima Lj. M. Abramovic, uocava se snazna tendencija prekidanja dominacije postmodernizma u nasoj arhitekturi. Napravljen je korak ka aktuelnim neomodernistickim tokovima, cak i u temi privatne kuce preovladava ovaj neomoderni obrazac. Neomodernizam se ogleda u smirivanju zakrivljenosti volumena i prociscavanju i pojednostavljivanju formi. 


Tematski dominiraju poslovni objekti, objekti kombinovane stambeno-poslovne namene i stambena arhitektura, a primecujemo da na srpskoj arhitektonskoj sceni nedostaju objekti javne arhitekture - bolnice, mostovi, muzeji, opere, galerije, skole.  


"Kao i svake godine, Salon promovise i novu generaciju studenata arhitekture i mladih arhitekata, uglavnom zastupljenih u kategoriji konkursnih i studentskih radova. Ovi radovi, po pravilu, unose najvise svezih ideja, demonstriraju natprosecno vladanje komjuterskom crtackom tehnologojim i svedoce o tome da je  arhitektura, danas, pre svega, internacionalna disciplina", kaze kustos izlozbe. 


U okviru prateceg programa Salona arhitekture nasle su se dve studentske izlozbe. Postavkom Budenje predstavljen je projekat ozivljavanja priobalja Dunava i Ratnog ostrva koji su radili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti. Druga je izlozba rezultata istrazivackog rada u okviru studentskih radionica na predmetu Konstruktivni sistemi i prostorne strukture Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Obe  izlozbe bice propracene velikim brojem predavanja, radionica i prezentacija.  


Ziri 31.Salona arhitekture je radio u sastavu: Zoran Abadic, proslogodisnji dobitnik Grand Prix-a,  Tanja Damljanovic (SAD), Bratislav Gakovic (Velika Britanija), Stanko Gakovic (SAD) i Sanjin Grbic i dodelio Grand Prix - Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u razlicitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer,

publikacije i gost Salona.


Portfolio Muzej Primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 18.03.2009.