Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

300 čuda Comics Beograd

300 ČUDA COMICS: Mike Mignola, HELLBOY promotivna izložba strip izdanja
Autor postavke: Ognjen Vučković 4 - 12 mart 2022 Srećna galerija SKC-a


 


Izdavačka kuća „300 čuda Comics” iz Beograda, osnovana 2020. godine, specijalizovana je za objavljivanje najaktuelnijih izdanja iz celoga sveta. Vizija ove izdavačke kuće je da bude pionir u izdavanju najboljih ostvarenja iz sveta „devete umetnosti“, težeći da predstavi ljubiteljima stripa u Srbiji i regionu najbolje scenariste, crtače, kao i njihove junake. Sarađujući sa najboljim izdavačkim kućama iz sveta, 300 čuda je uspela da u dosadašnjem radu objavi brojna sjajna izdanja, pri čemu se u narednom periodu očekuju novi naslovi i novi junaci u čijim avanturama će moći da uživa domaća čitalačka publika.



Majk Minjola (Mike Mignola) jedan je od najpoznatijih autora u svetu stripa. Legendarni tvorac Hellboy-a je započeo svoju karijeru još daleke 1980. godine i u međuvremenu je radio za veliki broj izdavačkih kuća, ali svakako među najznačajnijim, su njegovi radovi za DC Comics na kreiranju jednog od mnogobrojnih prikaza Batman-a.



Ipak, najznačajniji je njegov rad na stvaranju lika Hellboy, kao i celog univerzuma u kojem se pojavljuje veliki broj likova koji su u međuvremenu dobili svoje serijale u takozvanom Hellboy Universe-u.



Hellboy je istražitelj paranormalnog, sa gigantskom neuništivom desnom rukom. Novorođenče Hellboy su prizvali na Zemlju vaskrsli Grigorij Raspućin i grupa nacističkih mistika u decembru 1944. godine. Ceremoniju prizivanja prekinule su savezničke trupe, a Hellboy-a je pronašao i usvojio britanski parapsiholog Trevor Brutenholm. Brutenholm je odgajao Hellboy-a da bude sila dobra, ali njegova stalna borba protiv njegove demonske prirode postala je karakteristika serije. NJegove avanture su se prvenstveno odvijale u kontekstu njegovog zaposlenja kao agenta Biroa za istraživanje i odbranu paranormalnih pojava (B.P.R.D.), grupe koju je osnovao Brutenholm da istražuje i bori se protiv natprirodnog.


 



 


Datum objavljivanja: 01.03.2022.