Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

2RC - Između umetnosti i umeća

Italijanski Institut za kulturu u Beogradu između 17. septembra i 17. oktobra 2008 u svom sedištu u Palati Italija (u Ulici Kneza Miloša 56) predstavlja izložbu Dvostruki san umetnosti. 2RC – Između umetnosti i umeća koju promoviše italijansko Ministarstvo inostranih poslova.

 


Postavka koja dokumentuje istoriju italijanske i svetske umetnosti od šezdesetih godina do danas, svedoči o dugačkoj aktivnosti grafičke produkcije jedne od najvećih italijanskih i međunarodnih umetničkih štamparija, štamparije 2RC.  Godine 1959. Valter i Eleonora Rosi, dvoje mladih sa Akademije Brera, sa svojim rođakom, Frankom Čopijem, osnivaju u Rimu Umetničku štampariju 2RC, ubeđeni da je grafika istinski umetnički žanr, kao što su to i skulptura i slikarstvo, a ne samo njihovo proširenje. Cilj im je bio da ožive laboratoriju koja bi razvijala različite grafičke tehnike, kako bi umetnicima dozvolili da eksperimentišu i rade drugim umetničkim sredstvima. U štampariji 2RC radili su čuveni umetnici, kako italijanski, tako i strani, koji su oživeli spoj umetnosti i zanatskog umeća, nastavljajući tradiciju koja je od Renesanse pa na dalje iznedrila vrlo vredna remek dela.




Nisu samo italijanski umetnici međunarodne vrednosti i različitih sklonosti, kao što su  Afro Bazaldela, Alberto Buri, Đuzepe Kapogrosi, Frančesko Klemente, Pietro Konsagra, Enco Kuki, Pjero Doracio, Lučo Fontana, Renato Gutuzo, Đakomo Mancu, Arnaldo Pomodoro, Đo Pomodoro e Đulio Turkato probali različite mogućnosti koje je nudila grafička umetnost u studijima umetničke štamparije 2RC, već i mnogi, isto toliko poznati i priznati, strani umetnici: od Juri Kupera do Janisa Kunelisa, od Frensisa Bekona do Henrija Mura, od Mena Reja do Julijana Šnabela.




Izložba Dvostruki san umetnosti – 2RC Između umetnosti i umeća koju je profesor Ahile Bonito Oliva predstavio u Fondaciji Arnaldo Pomodoro u Milanu (18. april – 27. jul 2007), a koja je zatim predstavljena u Narodnoj galeriji umetnosti u Tirani (14. decembar 2007 – 14. januar 2008), u ruskoj Akademiji umetnosti u Moskvi (21. februar – 24. mart 2008) i u Akademiji lepih umetnosti u Sankt Peterburgu (20. maj – 29. jun 2008),  dopušta nam da doživimo danas ovo izvanredno iskustvo, upoznajući s njim i srpsku publiku.


Konferencija za štampu će biti održana  u utorak 16. septembra u 12.00 časova

Italijanski institut za kulturu - Palazzo Italia, Kneza Miloša 56, Beograd


 


Datum objavljivanja: 16.09.2008.