Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

25. godina Led Arta

U četvrta, 17. maja 2018. godine od 19. časova otvara se izložba sa kojom započinje proslava DANA LEDA – 25 godina LED ARTA u galeriji Šok ćorsokak 22.


 


U maju mesecu 1993. godine umetnička grupa LED ART izvela je svoju prvu veliku akciju pod nazivom „Zamrznuta umetnost“. Umetnici su zamrzavali svoja umetnička dela želeći da na simboličan način sačuvaju umetnost za neka bolja vremena. Takođe, to je značilo da ostavljaju svoje stvaralaštvo po strani da bi kroz umetničke akcije dali svoj doprinos zaustavljanju ludila koje je tada već uveliko zahvatilo prostor bivše Jugoslavije. Geslo ETIKA PRE ESTETIKE osnovni je moto rada LED ARTa do danas.



Nakon promena 2000. godine grupa se transformiše u udruženje građana, a težište rada LED ARTa se seli iz Beograda za Novi Sad. Pokrenuta je ART KLINIKA, dugoročni utopijski projekat sa idejom da je moguće bolesno društvo izlečiti pomoću umetnosti. ART KLINIKA se bavila pre svega lokalnim temama, reagujući na pozitivne i negativne društvene tokove u Novom Sadu.



2012. godine projekat ART KLINIKA doživljava svoju eutanaziju, i pokreće se novi dugorični projekat ŠOK ZADRUGA sa ciljem da se odgovori na novonastale društvene okolnosti. Promovisan je i slogan SAMO ZADRUGARSTVO MOŽE SPASITI SVET OD PROPASTI, a galerija se 2013. seli u pasaž Zmaj Jovine 22 gde se i sada nalazi.



Tokom 25 godina postojanja LED ART je izveo više desetina umetničkih akcija u kojima je svoj doprinos dalo preko stotinu učesnika različitih profila. Realizovano je preko hiljadu izložbenih programa, filmskih projekcija, društvenih tribina, pozorišnih predstava, književnih promocija…



ŠOK ZADRUGA obeležava ove godine 5 godina svog postojanja. Iako je institucionalna podrška sve skromnija (a po mišljenju republičke komisije umetnički dometi upitni), ŠOK ZADRUGA ni u narednom periodu neće odustati od zahteva za poštovanje etičkih i profesionalnih standarda, kao i dostojanstvenog tretmana umetnika od strane političkih elita.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2018.