Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

20 godina postojanja Internacionalnog umetničkog studija

Od dana osnivanja, septembra 1997. godine do danas, u Internacionalnom umetničkom studiju izlagalo je preko 300 umetnika iz različitih zemalja.

 



Umetnost, kao najprefinjeniji vid duhovne delatnosti, posredstvom univerzalnog umetničkog jezika, razumljivog na celoj planeti, ima mogućnost da uspostavi komunikaciju sa svim narodima sveta. U vreme nacionalizma, šovinizma, antiseminizma i svih ostalih uzročnika koji razdvajaju narode, danas, više nego ikad ranije, potrebno je uspostaviti tu komunikaciju.


Upravo iz tih razloga, grad Valjevo je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” koji poput, na stotine sličnih umetničkih institucija širom sveta, želi da svojim postojanjem doprinese ideji spajanja naroda, različitih kultura.    Umetnički savet Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića”, sastavljen  od uglednih ljudi iz oblasti kulture, poziva renomirane umetnike iz celog sveta da budu gosti Studija, a prilikom odabiranja, vodi se isključivo računa o umetničkim vrednostima umetnika.      Od dana osnivanja, septembra 1997. godine do danas, u Internacionalnom umetničkom studiju izlagalo je preko 300 umetnika iz različitih zemalja, a kako 2012. godine,  rekoše beloruske novine i teelevizija: „Internacionalni umetnički studio je izlagao umetnike sa svih kontinenata, izuzev sa Antarktika“. Studio je ugostio umetnike iz SAD, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Poljske, Grčke, Kube, Perua, Engleske, Nemačke, Švajcarske, Meksika, Japana, Južne Koreje, Slovačke, Turske, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Australije, Južnoafričke Republike, Bugarske, Mađarske, Venecuele i drugih zemalja, koji su Studiju ostavili na poklon  227 reprezentativnih umetničkih dela, koja danas čine jednu od najznačajnijih  kolekcija internacionalne umetnosti s kraja XX i početka XXI veka na Balkanu. Ova dela ostaju u sklopu kulturno-umetničke baštine Srbije.

    U svom radu, Internacionalni umetnički studio sarađuje sa drugim sličnim institucijama širom sveta, kao i sa ministarstvima kulture i ambasadama drugih zemalja, a za dve decenije postojanja zabeležio je uspešnu saradnju sa poslenicima kulture brojnih zemalja kao što su Poljska, Makedonija, Nemačka, Južnoafrička Republika, Engleska, Kuba, Peru, Turska, Belorusija, Australija, Venecuela i druge zemlje.


Studio je aktivan 365 dana u godini, jer kad nema gostiju, tada izlaže umetnička dela iz svoje kolekcije. Pored toga Studio redovno učestvuje u proslavi Dana grada, Noći muzeja, Kulturnom letu, Tešnjarskim večerima i drugim manifestacijama u gradu i šire. U saradnji sa osnovnim i srednjim školama organizuju se posete novim izložbama i izložbama iz kolekcije Studija, a sa Likovnim ateljeom Centra za kulturu organizuju se radionice u prostoru naše galerije. Studio takođe veliku pažnju poklanja i humanitarnom radu i organizuje humanitarne akcije. Internacionalni umetnički studio sarađuje i sa galerijama i muzejima širom Srbije, izlažući u njima umetnička dela iz svoje kolekcije, ili se, nakon zatvaranja izložbe u Valjevu, mnoge izložbe sele u galerijske prostore drugih gradova.


Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni umetnički studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. U maju 2012. godine Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ dobio je zahvalnicu Ambasade Belorusije za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Novembra 2015. godine Studio je od Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobio Povelju za izuzetan doprinos  razvoju likovnog stvaralaštva i kulture.



Ako želite da saznate više o našoj instituciji, molim Vas pogledajte naš sajt:

www.ius-trnavac.org


 



Datum objavljivanja: 08.02.2017.