Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

15 godina Galerije 107

Galerija 107 povodom petnaest godina postojanja priređuje izložbu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu. Izložba se otvara 15.marta u 19 sati i trajaće do 31. marta.


 


Na izložbi će biti izloženo preko sto slika i na taj način će šira javnost prvi put imati uvid u kolekciju Jan – kolekciju Galerije 107 a takođe biće prezentovana i izlagačka aktivnost Galerije 107. Sve to kroz tekstualni i foto materijal predstavljeno je u monografiji koja je publikovana povodom jubileja koji se obeležava.



Galerija 107 nalazi se u srcu Zemuna, u kući predratnog i nadaleko čuvenog zemunskog trgovca Ivana Muhara od 17. novembra 1998. Svoj život galerija je započela trinaest meseci ranije, tačnije 11. oktobra 1997., u Enjubovom tržnom centru u Novom Beogradu. Svestan istorijskog i kulturnog značaja koji pozicija u Glavnoj ulici br. 53 u Zemunu ima, vlasnik galerije, Milan Jan, godinu dana kasnije je realizovao svoju raniju zamisao i galerija je dobila novu adresu.




Ime Galerije 107 vezuje se za slike formata 107x107cm. Slike ovih dimenzija su kuriozitet koji galeriji i jednom delu kolekcije daje jedinstveni karakter. Slike formata 107x107cm čine manji deo zbirke, a ostali radovi koji se nalaze u fundusu nemaju tu vrstu određenosti. Danas se u kolekciji 107x107 nalazi preko šezdeset slika od umetnika koji reprezentuju srpsku savremenu umetnost. Ove slike kao i radovi iz drugih delova kolekcije biće premijerno izloženi na izložbi u Umetničkom paviljonu «Cvijeta Zuzorić». Celokupna zbirka se može grupisati u nekoliko segmenata: slike formata 107x107, slike različitih formata i radovi na papiru (grafike, akvareli i crteži). Ubedljivo najzastupljnije u kolekciji su slike, čime se potvrđuje primarna orijentisanost galerije. Težnja da autori različitih generacija i stilske opredeljenosti budu zastupljeni u galeriji i svim segmentima njenog delovanja, utemeljena je na početku rada ove kuće umetnosti.




Kolekcija Jan i izlagački program Galerije 107 su u osnovi su autohtone celine. Kolekcija Galerije 107 – Kolekcija Jan, je svojevrsni mikrokosmos srpske savremenene scene. Ona kao takva predstavlja celinu za sebe ali istovremeno reflektuje i pojave u slikarstvu u drugoj polovini 20. i u prvoj deceniji 21. veka. U zbirci se, između ostalih, nalaze slike: Danice Antić, Stojana Aralice, Kosta Bradića, Ksenije Divjak, Mira Glavurtića, Nedeljka Gvozdenovića, Bože Ilića, Olje Ivanjicki, Aleksandar Lukovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Predraga Peđe Milosavljevića, Ljubomira Ljube Popovića, Ljubice Sokić, Svetozara Samurovića, Mladena Srbinovića, Vojislava Stanića, Milića Stankovića, Zorana Petrovića, Milovana Vidaka, Lazara Vujaklije, Lazara Vozarevića i mnogih drugih autora.


 



Datum objavljivanja: 09.03.2012.