Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

110 godina časopisa Stripolis - razgovor i izložba

U subotu, 9. marta u Novom Sadu održaće se izložba, promocija i razgovor povodom deset godina postojanja časopisa Stripolis. Knjižara Bulevar-Books, Bulevar Mihajla Pupina 6. Novi Sad


 


U knjižari Bulevar-Books (Bulevar Mihajla Pupina 6.), sa početkom u 19 časova, biće upriličen razgovor sa akademskim slikarom i urednikom časopisa Brankom Đukićem. Govoriće se o nastanku časopisa, autorima koji su objavljivali stripove u njemu, kao i o značaju i ulozi Stripolisa u kulturi domaćeg i svetskog stripa.



Program će se nastaviti u Galeriji SULUV u 20 časova gde će biti otvorena izložba radova vodećih autora koji su učestvovali u ovom projektu, poput Edmonda Bodoena, Juko Šimicu, Vitoria Đardina, Silvia Kadela, Pitera Kupera, Igora Tuverija i mnogih drugih...



Pozivamo sve prijatelje koji su sve ove godine bili uz nas da svojim dolaskom uveličaju svečanost.



 



O časopisu Stripolis:



Časopis Stripolis formiran je pre tačno deset godina, sa željom da se oblik verbo-vizuelnog izražavanja kao što je strip,  pomeri sa ivice ka središtu umetničkog dešavanja.



U njemu su publikovani stripovi koji imaju autorski, eksperimentalan i originalan likovni  pristup mediju. Mnogi od autora su jezik stripa iskoristili da bi ispoljili svoje najintimnije emocije ne osvrćući se mnogo na zahteve koje diktiraju tržište i industrija zabave.



Nakon štampanja, časopis se šalje autorima i izdavačima širom sveta i na taj način se šire pozitivne vesti o kulturi u našoj državi.

Tako je u proteklih deset godina Stripolis stizao na adrese strip umetnika u većini zemalja američkog kontinenta, od Kanada do Argentine i Meksika, zatim širom Evrope,  a onda i na bliskom istoku kao na primer u Iranu...



Ovakav način saradnje je ujedno i jedinstven primer kako iz entuzijazma i ljubavi prema devetoj umetnosti, uz minimalna sredstva, iz jedne male sredine može da se pokrene nešto zaista vredno pažnje.



Izdavač – Kulturni centar Zrenjanina

Glavni i odgovorni urednik – Vladimir Đurić

Urednik i autor projekta mr Branko Đukić


 



Datum objavljivanja: 04.03.2019.