Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

10 godina U10

Subota, 14. maj, od 19h, velika žurka povodom proslave jubilarnog 10. rođendana Umetničkog prostora U10 i promocije Četvrtog dvogodišnjeg kataloga U10.

 



 


Muzički program:

→ 19:00 DJ Kopri

→ 20:00 Popoff bros.

Pavle i Srđan Popov (Coucou Abel i Segio Lounge)

→ 21:30 DJ Baby Fang

Umetnički prostor U10 predstavlja jedan od najistaknutijih poduhvata u promociji i negovanju mlade umetničke scene u Srbiji u poslednjih 10 godina. Nastao u maju 2012. godine kao reakcija na tadašnji nedostatak podrške za umetničke institucije i izlagačke prostore, Umetnički prostor U10 je nezavisna, neprofitna umetnička organizacija čiji je cilj da doprinese podršci i afirmaciji mladih lokalnih umetnika, kao i da stvori širu regionalnu mrežu sa sličnim prostorima i kolektivima, i time dodatno osnaži razvoj savremene umetnosti u zemlji i regionu. Do sada, u U10 je organizovano preko 170 samostalnih i grupnih izložbi, više stotina pratećih događaja, kao i skoro 20 izložbi i projekata van prostora, u zemlji i inostranstvu, koji su posebno doprineli afirmaciji lokalnih umetnika van granica zemlje i pozicioniranju U10 kao referentne tačke susreta za mlade stvaraoce u polju vizuelnih umetnosti. U programima U10 je učestvovalo preko 500 umetnika, kustosa i drugih aktera u kulturi iz zemlje i i

nostranstva, kao i više stotina saradnika.







Četvrti dvogodišnji katalog Umetničkog prostora U10 predstavlja nastavak objavljivanja značajne publikacije koja u trajnijem mediju knjige dokumentuje aktivnosti Umetničkog prostora U10. Ovo izdanje, čija je prvobitna publikacija planirana u maju 2020. godine, ali je zbog pandemije odložena, na integralan i reprezentativan način predstavlja izložbe i događaje koji su se tokom 2018. i 2019. godine odigrali u Umetničkom prostoru U10, kao i one koje je Umetnički kolektiv U10 organizovao van njega, i sadrži dvojezične tekstove, biografije i fotografije svih izložbi. Dizajnerka kataloga je Katarina Popović.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2022.