Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

100 godina srpske umetnosti

Od utorka, 6. oktobra izložba 100 godina srpske umetnosti u Galeriji SANU, zadobija novo ruho. Sve do 18. oktobra u čistom galerijskom prostoru biće izložena dela koje svedoče o umetničkim tokovima četvrte i pete decenije XX veka.

 


Dela nastala tokom druge polovine XIX veka, kao i dela nastala tokom prve tri decenije XX veka, posetioci će moći da vide u prostoru riznice dok će u galerijskom prostoru do punog izražaja doći remek dela nastala tokom četvrte i pete decenije XX veka. Ovom postavkom zavirićemo u najintimnija okruženje umetnika koja nam svojim delima otkrivaju intimisti, poetski realisti i nadrealisti, istovremeno se prisećajući ružičastih horizonata i socrealističkkih stremljenja socijalno angažovanih umetnika.


Trećom i poslednjom promenom postavke izložbe 100 godina srpske umetnosti biće zaokružena  priča o stilski najraznovrsnijoj epohi razvoja srpske umetnosti, a kako je svaka nova postavka novi doživljaj i novi inspirativni susret sa umetnošću pozivamo Vas da dođete u Galeriju SANU i pogledate novu postavku izložbe 100 godina srpske umetnosti.


Kako bi se sa delima koja su se iz riznice prelila u izložbeni prostor upoznali na najneposredniji način pozivamo sve zainteresovane da u utorak 06. oktobra u 18 časova kroz postavku prođu u društvu gospođe Ljubice Miljković, kustosa Zbirke jugoslovenskog slikarstva  XX veka i jednog od autora izložbe.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 05.10.2009.