Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Zdravko Joksimović: Dva pristupa artikulacije prostora

U okviru redovnog programa tribina Šumatovačke koji se od 2016. održava pod nazivom Na svežem vazduhu sa, u ponedeljak 30. oktobra sa početkom u 18 časova biće održano predavanje Zdravka Joksimovića - Dva pristupa artikulacije prostora.

 



 


Na predavanju će biti reči o razlikama i sličnostima u sprovođenju konsekventne skulptorske logike. Skulptura je samo jedan od načina kako da se artikuliše prostor. U tradicionalnom smislu, koji uvažava celokupno skulptorsko nasleđe, kao i iskustvo moderne, odnosno HH veka, mogli bismo govoriti o dva načina kako da se u prostoru usklade uzajamno uslovljeni delovi. Masom tj. volumenom i svim drugim, u osnovi konstruktivističkim načinima materijalizacije jedne skulptorske ideje.



Naziv tribinskog programa sadrži sećanje na objekat u kome se danas nalazi Centar u Šumatovačkoj ulici, a koji je prvobitno izgrađen 1931. godine, kao beogradska Škola na vazduhu. Besplatna predavanja, projekcije i prezentacije u okviru ovog programa vode stručnjaci iz različitih oblasti vizuelnih umetnosti i kulture.

 



Zdravko Joksimović je rođen 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jankovića. Član ULUS-a od 1987. godine. Od 1992. godine radi na vajarskom odseku FLU. 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na istom Fakultetu odbranio doktorski-umetnički projekat 2016.godine.


 



Datum objavljivanja: 30.10.2017.