Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Viđenje 2012.

Otvaranje izložbe, "Socijalističko nasleđe i kultura sećanjau kadru savremenih viđenja", Galerija savremene umetnosti Smederevo u 19. sati, (Trg Republike 5, Smederevo) 27. jul - 13. avgust 2012.


 


Projekat Viđenja 2012: Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor. zamišljen je kao nastavak dva prethodno realizovana Viđenja i Viđenja 2011 koja su se bavila pitanjima savremenih percepcija prošlosti i njenih uloga u životu društvene zajednice. Ovogodišnjim projektom teme se produbljuju i specifikuju na nasleđe Srbije iz perioda socijalizma.



Kontinuitet, na kom insistiramo, očitava se u idejama i ciljevima naših projekata, ali i saradnji sa ljudima sa kojima ih delimo. Tako su kao izlagači na izložbi Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja bili pozvani fotografi koji su već na prethodnim Viđenjima prepoznali socijalističko nasleđe kao aktivni deo današnjice. Te pojedinačne fotografije nadograđene su i trasformisane u foto priče koje su izložene u formi šest vizuelnih celina. Fotografijama, autorskim komentarima i tekstualnom i predmetnom kontekstualizacijom – kao našom intervencijom, predstavljeni su načini postojanja socijalističke prošlosti.



Istraživanje ove prošlosti kreće se od kulturnih ostvarenja nastalih u periodu socijalizma i kulture sećanja koja je oblikovanjem prošlosti kreirala socijalističku stvarnost do današnjice u kojoj je ovo nasleđe interpretirano. Zato je i ova izložba, kao prvi projektni zadatak, pokušaj da zajedno, kao fotografi, istraživači i zainteresovani posetioci razumemo neke fenomene i termine koji određuju ovu blisku prošlost u sadašnjosti. Stoga, u osnovi Viđenja 2012 jeste problem prepoznavanja nasleđa i upotrebe u širem smislu. Izložba nije stvorena s ciljem rekonstrukcije perioda socijalizma, već sa željom da kod posetioca pokrene/potvrdi svest o

stalnom stvaranju „novih“ istorija kao i na neophodnost kritičkog pogleda na učestale krajnosti – slavljenje i potiskivanje određenih prošlosti. Zato, u prvom delu izložbe prepoznatljivim motivima fotografija Dražena Shejbala, Benedeka Lakatoša (Benedek Lakatos) i Tijane i Nenada Nikolića ne pristupamo pozitivistički, faktografski. Ne pokušavamo da saopštimo „istinu“ i ubedimo u prošlost „kakva je zaista bila“, već prepoznajemo neke aktuelne fenomene koje su pojedini istraživači definisali kao nostalgiju, jugonostalgiju i titostalgiju. Drugi deo izložbe, radovima Vladane Putnik, Milice Nikolić, Olivere Lekić i Klem Gizoa (Klemm Győző), je posvećen životu (koji i dalje traje), a ne istoriji (koja nagoveštava da je u pitanju završen proces) pojedinih mesta.

 

Jelena Pavličić

Marija Vasiljević

 

 

UČESNICI IZLOŽBE

 

Milica Nikolić, Zemun, Srbija

Staro Sajmište danas, Beograd, 2010.

 

Olivera Lekić, Kraljevo, Srbija ,

Strangers, Priština, 2010.

 

Vladana Putnik, Beograd, Srbija

Sunce Jugoslavije, Beograd, 2008.

 

Tijana Nikolić i Nenad Nikolić, Laplje Selo, Srbija

Stare ploče – nova publika, Laplje Selo, 2012.

 

Benedek Lakatos, Budimpešta, Mađarska

Urban views, Ljubljana, Kosovska Mitrovica, Beograd, 2011-2012.

 

Dražen Shejbal, Daruvar, Hrvatska

Tito i titići, Daruvar, 2009.

 

Klemm Győző, Mór, Mađarska

Memento, Beograd, 2011.

 

ORGANIZATORI IZLOŽBE

 

Galerija savremene umetnosti Smederevo

Centar za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i

Mreža za istraživanje viđenja – Beograd

 

AUTORI PROJEKTA VIDJENJA 2012 I IZLOŽBE



Jelena Pavličić

Marija Vasiljević

 

Projekat se realizuje uz podršku Centra za promociju nauke

Posebna zahvalnost Muzeju istorije Jugoslavije


 



Datum objavljivanja: 27.07.2012.