Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

U čast španskih boraca

Muzej istorije Jugoslavije i Narodni muzej Kraljevo pozivaju na otvaranje izložbe U čast španskih boraca, Španski građanski rat 1936 - 1939. Otvaranje izložbe u Narodnom muzeju Kraljevo je u četvrtak, 17. jula u 19 časova.

 


Španski građanski rat (juli 1936. - april 1939.) je bio sukob u kome su se aktuelna Druga španska republika i levičarske grupe borile protiv desničarske fašističke pobune koju je vodio generalisimus Fransisko Franko, koji je uspeo da svrgne republikansku vladu, i uspostavi diktaturu. Ovaj sukob je bio rezultat kompleksnih političkih, ekonomskih, pa čak i kulturnih podela između onoga šta je Antonio Mačado čuveno okarakterisao kao dve Španije.



Republikance je činio dijapazon grupacija koje su se kretale od centrista koji su podržavali izbornu demokratiju, do pobornika komunističkih ili anarhističkih revolucionarnih promena; njihova snaga je bila prvenstveno urbana (mada su među njima bili i seljaci bezemljaši) i sekularna, i bili su posebno jaki u Kataloniji i u relativno konzervativnoj Baskiji - dva regiona kojima je republikanska vlada dala veliku autonomiju. Fašistički pobunjenici koji su na kraju izvojevali pobedu su imali prvenstveno ruralnu, bogatiju, i konzervativniju podršku, bili su mahom katolici, i podržavali su centralizaciju vlasti. Vojna taktika ovog rata je u mnogo aspekata nagovestila akcije u Drugom svetskom ratu.


Španski borci su Jugosloveni koji su se borili u Španskom građanskom ratu na strani republikanaca. Bilo ih je 1.664. Ti dobrovoljci su bili tzv. "španski borci" ili "jugoslovenski španci". Ratovali su u Karobanji, kod Brunete, Saragose, u Aragonu, Teruelu, Marbelji, San Mateu, na barikadama Madrida i mnogim drugim bojištima. Preko 700 Jugoslovena ostavilo je svoje živote u španskoj zemlji. To je bio doprinos Komunističke partije Jugoslavije španskim komunistima i anarhistima.

Među Jugoslovenima u Španskom građanskom ratu učestvovalo je oko 150 interbrigadista: Srba, Hrvata, Muslimana i Jevreja, među kojima i nekoliko istaknutih veterana radničkog pokreta i Komunističke partije Jugoslavije.


 


Datum objavljivanja: 15.07.2008.