Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Trojanke – replika

DAH teatar iz Beograda i Artpolis iz Prištine pozivaju na prvu prezentaciju procesa saradnje na predstavi „Trojanke – replika”.


 


„Trojanke – replika” je među centralnim kulturnim događajima projekta „Kultura za promene: Ka boljim odnosima Srbije i Kosova kroz umetnost i omladinski aktivizam”. Partneri u projektu koji podržava Evropska unija su Helsinški odbor za ljudska prava i Artpolis.



Prezentacija rada u nastajanju i razgovor sa umetnicima održaće se u četvrtak, 7. septembra u 14 časova na Institutu za umetničku igru (Bulevar vojvode Mišića 43), kome posebno zahvaljujemo što su nas ugostili i podržali u ovom procesu stvaranja.                                                                     



Cilj ovog projekta je jačanje društvenih kapaciteta za međuetnički dijalog između albanske i srpske zajednice koji će ojačati podršku gradjenja u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao deo njihovog puta evropskih integracija.



Među brojnim aktivnostima koje su predviđene ovim projektom je i aktivnost sa trogodišnjim procesom, produkcija kroskulturne pozorišne predstave u režiji renomiranih feminističkih rediteljki Dijane Milošević i Zane Hodže, u izvodjenju 15 pozorišnih, plesnih i muzičkih umetnika iz dve zemlje.



Umetnička i aktivistička saradnja između DAH teatra i Artpolisa traje više od 15 godina uz razmenu i umrežavanje, a „Trojanke – replika”je prirodan nastavak zajedničkog rasta i stvaranja. Predstava se oslanja na Euripidovu  dramu „Trojanke”. Prepliće život i borbu starih vremena sa modernim vremenima, odražavajući patnju, ljubav, život, blagostanje, solidarnost i saradnju.

Jezik koji će se koristiti u predstavi: albanski, srpski, engleski, starogrčki.

Premijera predstave biće 2024. godine i biće izvedena u dva navedena grada, a ova predstava će se dalje razvijati kako bi nastavila put 2025. godine.







 

Zašto naslov „Trojanke– replika“?



Želimo da stvorimo neku vrstu odgovora - „repliku" Trojankama, a ne da ponavljamo nešto što se ponavlja vekovima - žene su glavne žrtve svih sukoba. Šta bi danas mogao da bude naš odgovor, pošto želimo da se ova situacija, vezana za patnju žena, promeni. Koji bi mogli biti načini da se to promeni, kako da promenimo način na koji mi kao žene reagujemo na spiralu nasilja kroz istoriju i na koji način da se odupremo.  



U ovim vremenima, kada imamo utisak da strah i beznadje uzimaju svoj danak, pozvaćemo se na citat Tomasa Džefersona:



“Kada nepravda postane zakon, pobuna postaje dužnost!"



 


Datum objavljivanja: 05.09.2023.