Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Promocija tri doktorska umetnička projekta

Četvrtak, 3. juna, u 18h, predstavljanje tri doktorska umetnička projekta, objavljena u izdanju ProArtOrg, 2020. godine: „Eros nemogućih susreta“ Olivere Parlić Karajanković, „Kraj sveta“ Vladimira Nikolića, „Nacrt za jedan izbrisivi zaplet“ Nemanje Nikolića.

 



 


U predstavljanju će učestvovati autori i izdavač Milan Bosnić, a moderator razgovora će biti istoričar umetnosti i nezavisni kustos, Saša Janjić.



Molimo da se prilikom posete pridržavate propisanih mera za sprečavanje širenja zaraze COVID-19.



Olivera Parlić Karajanković (1971, Beograd) završila je studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine, a 2000. godine je magistrirala na istom fakultetu. Doktorski umetnički projekat odbranila je 2014. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2005. godine radi na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora. Izlaže od 1997. godine u zemlji i inostranstvu. Pored brojnih samostalnih izložbi, izlagala je i na Oktobarskom salonu 2003. i 2005. godine. Učestvovala u projektu (Out) Instituta za umetnost u javnom prostoru Štajerske, u Gracu u Austriji u okviru Štajerske jeseni 2009. godine. Godine 2017. u okviru izložbe „Voyage - journey through Serbian contemporary art” predstavlja svoj rad u China Art Museum u Šangaju. Učesnica je umetničkih rezidencijalnih programa u Ečki i Jaloviku, Međunarodne umetničke kolonije Terra u Kikindi, AIR Hotel Pupik u Austriji, Vajarske kolonije Ada na Adi Ciganliji, Likovne kolonije Sićevo i Vlasina, smotre Mermer i zvuci. U javnom prostoru, na Adi Ciganliji ima postavljenu skulpturu Čun-Pun. Dobitnica je Nagrade FLU za portret i „Nagrade Sreten Stojanović“, vajar. Radovi su deo privatnih i javnih kolekcija (Muzej grada Beograda, Kolekcija Oktobarskog salona, KCB Beograd, Kolekcija Galerije savremene umetnisti, Niš, Kolekcija Narodnog muzeja, Aranđelovac, Benetton Art Collection Imago Mundi, Kolekcija Terra, Kikinda itd). Značajan deo umetničkog angažmana ostvaruje i u okviru Nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd, od osnivanja 2010. godine.



Vladimir Nikolić (1974, Beograd) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1999. godine, a doktorirao je na istom fakultetu 2016. godine. Izlaže na brojnim međunarodnim i domaćim grupnim i samostalnim izložbama i bijenalima. Svoju umetničku praksu usavršava na rezidencijalnim programima u Njujorku, Parizu, Marseju, Rimu, Guandžou, Stokholmu i Ljubljani. Dobitnik je više nagrada, među kojima je Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ 2003. godine i Nagrada na 50. Oktobarskom salonu 2009. godine. Njegovi radovi se nalaze u međunarodnim privatnim i javnim kolekcijama, poput kolekcije muzeja Centre Pompidou u Parizu, FRAC u Angulemu, Berardo muzeja u Lisabonu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Vehbi Koç Foundation Contemporary Art u Istanbulu, Kulturnog centra Beograda, itd. Živi i radi u Beogradu kao docent na odseku Novi mediji na Fakultetu likovnih umetnosti.



Nemanja Nikolić (1987) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, na slikarskom odseku. Završio je doktorske umetničke studije na istom fakultetu 2019. godine. Od 2018. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti gde je trenutno u zvanju docenta. Realizovao je samostalne izložbe u institucijama kao što su Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Galerija Dix9 Helene Lachermoise u Parizu, Centar za savremenu umetnost Crne Gore (Dvorac Petrovića), Galerija ERD u Seulu, Dom omladine Beograda, Galerija Rima u Kragujevcu, Umetnički prostor U10 itd. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu: Caixa Forum u Madridu i Barseloni, Kunsthal KadE u Amersfortu u Holandiji, Kunstlerhaus u Beču, 56. i 57. Oktobarski salon u Beogradu, Galerija Škuc u Ljubljani itd. Dobitnik je više nagrada, kao što su Nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, specijalna otkupna nagrada za mural i zidnu instalaciju Rajfajzen banke i galerije 12HUB i Nagrada za inovaciju iz fonda Miloš Bajić. Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama, kao što je ABN AMRO kolekcija u Amsterdamu, Lukas muzej narativne umetnosti u Los Anđelesu, WAP fondacija u Seulu, Ekard kolekcija u Hagu, Kolekcija Oktobarskog salona (Kulturni centar Beograda), Telenor kolekcija u Beogradu, Wiener Städtische kolekcija, kolekcija Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka itd. Nemanja je inicijator nastanka Umetničkog prostora U10. Živi i radi u Beogradu.



ProArtOrg je udruženje građana formirano 2005. godine. Glavni fokus ProArtOrg-a jeste organizovanje kulturnih događaja, uglavnom iz oblasti vizuelnih umetnosti, kao i podrška mladim i neafirmisanim umetnicima u promovisanju na međunarodnoj sceni. Dalji ciljevi organizacije jesu istraživanje teorije i prakse vizuelnih umetnosti, kao i edukacija publike u ovom domenu. Od 2006. godine, ProArtOrg je organizovao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi domaćih i inostranih umetnika, kao i radionica i predavanja, u saradnji sa institucijama iz zemlje i inostranstva. Od 2007. godine ProArtOrg se bavi i izdavaštvom, a među objavljenim izdanjima izdvajaju se SerbiArt (2008) i veliki broj doktorskih disertacija i doktorskih umetničkih projekata.


 



Datum objavljivanja: 01.06.2021.