Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Prepoznavanje 5

"Prepoznavanje 5" rezidencijalni program i izložba: kruševac kraljevo čačak niš vidin podgorica Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ 4. februar 2022. u 13 sati Kustos izložbe u Čačku Julka Marinković Izložba će biti otvorena do 4. marta


 


U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u petak 4. februara biće otvorena izložba petog izdanja regionalnog umetničkog projekta PREPOZNAVANJE koja objedinjuje selekcije 6 kustosa i radove 12 umetnika različitih umetničkih praksi, izraza i medija u kojima stvaraju.



Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, započeo je prošle godine u novembru u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine. Po rečima Biljane Grković, autora i koordinatora projekta, „izložba razmatra niz pitanja koja su pokrenuta i rezidencijalnim programom a tiču se najpre umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitosti radova tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos ka prirodi i tehnologiji, i prevazilaze ograničenja medija, a naizgled prijatni pogledi provociraju sećanja i mitove, analiziraju fenomene sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti“.

Umetnici: Jelena Šalinić Terzić, Nenad Dimitrijević (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska).



Kustosi: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, LJubiša Simović, LJiljana Karadžić i Svilen Stefanov.



Ustanove saradnici na Prepoznavanju 5: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš, (Srbija), Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica (Crna Gora), Nacionalna umetnička akademija, Sofija / Umetnička galerija, Vidin (Bugarska).



Projekat Prepoznavanje je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umetnika, u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena, mobilnosti umetnika, kustosa, razmene i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen je 2004. i jedini je projekat kustoske saradnje koji se u Srbiji održao do danas.



Projekat Prepoznavanje podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, zahvaljujući čemu se realizuje i ovogodišnji ciklus izložbi.

Posle Čačka izložba će biće priređena u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, dok je u ustanovama saradnicima u Bugarskoj i Crnoj Gori njeno priređivanje predviđeno u drugoj polovini 2022. godine.


 



Datum objavljivanja: 02.02.2022.